Поради від МОЗ щодо алгоритму дій у разі отримання опіку

У МОЗ поділилися порадами як діяти у разі опіку, зокрема сонячного

Що робити під час опіків

Готовність до роботи влітку: експрес-перевірка

Улітку і для дітей, і для дорослих збільшується час перебування на відкритому сонці й контактів із відкритим полум’ям, зокрема під час відпочинку на природі. 

Саме тому Міністерство охорони здоров’я опублікувало протокол першої домедичної допомоги в разі опіків — як сонячних, так і від вогню.

Насамперед, сонячні опіки виникають після тривалого перебування на сонці. Вони мають наступні ознаки: шкіра стає гарячою на дотик, червоніє, набрякає, з’являються больові відчуття. У тяжких випадках можуть виникати невеликі пухирі, наповнені рідиною, нудота, лихоманка.

Для того, щоб уникнути подібних ситуацій, варто надягати легкий та закритий одяг, капелюх і наносити на відкриті ділянки шкіри захисний крем. Також слід уникати перебування на сонці  з 11.00 до 16.00 години.

У разі, коли опік усе-таки стався, треба дотримуватися наступних порад:

  • Заховатися від сонця в тіні, оптимально — в прохолодному приміщенні. Виявляти обережність, намагаючись охолодитися в приміщенні з кондиціонером, щоб не отримати переохолодження.
  • Регулярно приймати прохолодний душ чи робити вологі водні компреси для охолодження постраждалих ділянок.
  • Якщо є симптоми загального перегрівання — покласти на великі судини (на ділянках шиї, стегон, пахових складок) пакети з льодом, загорнуті в чисту тканину, або холодні компреси на 10-15 хв.
  • У жодному разі не наносити на опік олію чи крем! Це заважатиме тілу віддавати тепло й нормалізувати температуру.
  • Спиртовмісні засоби й знеболювальні на кшталт лідокаїну чи бензокаїну також не можна застосовувати в разі сонячних опіків.
  • Мазі й гелі з пантотеновою кислотою можуть бути дієвими лише на 5-6 добу, коли пошкоджена ділянка шкіри почне загоюватися.
  • Якщо турбують біль і погіршення загального самопочуття, потрібно зателефонувати своєму сімейному лікарю.
  • Слід уживати багато рідини — через опік барʼєрна функція шкіри знижена, тож організм втрачає більше вологи.
  • Поки опік не загоїться (шкіра стане нормального кольору), його слід ретельно ховати від сонця під одягом та/чи капелюхом.
  • Якщо на шкірі з’явилися пухирі, їх не можна чіпати,  поки не загояться самі. Це ознака більш серйозного ступеня враження. Найкраще в цьому разі — звернутися до лікаря.

Щодо опіків, які стаються від нетривалого контакту шкіри з розпеченим предметом чи вогнем, то вони зазвичай поверхневі, або є опіками першого ступеня. Їх характерними ознаками є почервоніння, набряк у місці враження та відсутність пухирів. У цьому разі план дій приблизно такий самий, як і за сонячних опіків.

У разі отримання опіку глибшого за поверхневий шар шкіри, тоді можливе утворення пухирів, місце ураження займає площу більшу за долоню, зачіпає обличчя або стався з дитиною до 10 років, потрібна невідкладна медична допомога.

Алгоритм дій до прибуття медиків:

  • Погасити одяг, якщо він зайнявся.
  • За змоги повністю звільнити від одягу чи аксесуарів місце опіку (але не відривати тканину, якщо вона припеклася).
  • Охолоджувати опік прохолодною проточною водою, зануренням у воду чи компресами, допоки біль не мине.
  • Немовлят не можна тримати в прохолодній ванній — в них буде переохолодження.
  • Також не можна прикладати лід чи мастити олію на місце опіку.
  • Накласти на місце опіку стерильну пов’язку.
  • Надалі ховати місце опіку від сонячного проміння.

«Якщо за родом діяльності ви часто ризикуєте обпектися, дотримуйтеся техніки безпеки на робочому місці,  користуйтеся засобами індивідуального захисту;  пройдіть навчання з домедичної допомоги у разі термічних уражень шкіри та тримайте поблизу аптечку з перев’язувальними матеріалами»,  — наголошують у Міністерстві.

За матеріалами МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4933

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10347

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді