Рекомендації щодо виходу на пенсію вчтелів

Теми:
Що потрібно робити та які правила виконати освітянину під час виходу на пенсію — роз’яснення Пенсійного фонду

Правила виходу на пенсію для працівників освітиЯкий додатковий документ при прийнятті на роботу

Пенсійний фонд України опублікував роз’яснення про отримання пенсії педагогічним працівникам.

Таку інформацію зазначили в пості на офіційній сторінці ПФУ в Facebook.

Пенсійні виплати за віком доступні для усіх професій і призначаються після досягнення пенсійного віку. Він розраховується відповідно до набутого страхового стажу. У 2021 році для отримання пенсії у 60 років необхідно мати стаж не менше 28 років.

У разі, якщо людина раніше не отримувала пенсію іншого виду (наприклад, через інвалідність або за вислугу років), то вона може одержати грошову допомогу у розмірі десяти місячних пенсій. Для цього має виконуватися одна з умов:

  • на день досягнення пенсійного віку людина працює в закладах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років;
  • має страховий стаж (чоловіки — 35 років, жінки — 30 років) в закладах державної або комунальної форми власності на посадах, які дають право на призначення пенсії за вислугу років.

 

Працівники сфери освіти мають право отримати пенсію раніше, ще до пенсії за віком. Це пенсія за вислугу років, вона призначається незалежно від віку якщо є стаж роботи на посадах не менше як:

  • 25 років станом на 1 квітня 2015 року;
  • 25 років 6 місяців станом на 1 січня 2016 року;
  • 26 років 6 місяців станом на 11 жовтня 2017 року.

Окрім того, отримати пенсію за вислугою років можна після роботи в освітніх закладах будь-якої форми власності. Тож така пенсія доступна для вчителів, викладачів, вихователів, бібліотекарів, музичних та художніх керівників, завідувачів, директорів та їхніх заступників тощо.

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, у якій зазначено повний перелік закладів, установ та посад, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років. Пенсія за вислугу років призначається лише після звільнення з посади.

Зокрема, за наявності підстав, будь-кому може бути призначено пенсію через інвалідність чи у зв’язку з втратою годувальника. За наявності права на різні види пенсії, призначається один із цих видів — за вибором особи.

Розмір призначеної пенсії визначається з урахуванням всього набутого страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено страхові внески.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
48176

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді