Названо найпоширеніший корупційний сектор в освіті

Теми:
Найяскравіше корупція у сфері освіти проявляється у взаємостосунках між педагогами та батьками

Освітній омбудсмен щодо корупції в освіті

Конкурс на посаду директора: ситуаційні зав­дан­няНайяскравіші прояви корупції у сфері освіти визначили у взаємостосунках між педагогами й адміністрацією та батьками.

Таку інформацію повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов у своїй першій щорічній доповіді «Дотримання прав в освіті — 2020».

Відповідно до тексту документа, до корупції найчастіше призводять низькі зарплати в освітніх установах, а також історична толерантність до корупції та сприйняття її як норми за рахунок низької обізнаності громадян щодо корупційних проявів.

Окрім того, на розвиток корупції в освіті впливають відсутність прозорості та недосконале звітування.

Освітній омбудсмен у своїй доповіді зазначив, що корупція найбільш розвинена у таких освітніх сферах: підручники (від грифування до вибору та закупівель); додаткові матеріали (зошити, дидактичні матеріали); матеріально-технічне забезпечення закладів освіти, а саме абсолютно всі закупівлі, харчування, ремонт.

Зокрема, значними корупціогенними сферами є документи про освіту (атестати, дипломи), вступ та зарахування до закладів освіти, оцінювання учнів тощо.

«Найчастіше у школах відбувається нелегальне й неконтрольоване збирання коштів готівкою з батьків на потреби школи та учнів, які мають забезпечуватись державою, або на подарунки адміністрації. Крім того, прояви корупції охоплюють «подяки», хабарі, купівлю довідок, дипломів, репетиторство, повернення керівництву коштів із премій і зарплат, подвійну бухгалтерію тощо», — зазначається у доповіді освітнього омбудсмена.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
48176

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді