Дослідження щодо впливу соцмереж на психічне здоров’я молоді

Соцмережі можуть негативно впливати на психічне здоров’я підлітків, зокрема дівчат

Вплив соцмереж на сучасну молодьЯк підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

Генеральний хірург США Вівек Мерті вважає, що соціальні мережі можуть завдати серйозної шкоди психічному здоров’ю молоді, особливо дівчатам-підліткам.

Таку інформацію зазначають у ЗМІ, з посиланням на Reuters.

Детальніше ознайомитися з дослідженням (англійською мовою) цієї проблеми можна за посиланням

Генеральний хірург США — це голова Офіцерського корпусу охорони здоров’я США, який є основним представником з питань охорони громадського здоров’я у федеральному уряді США. Сьогодні цю посаду обіймає Вівек Мерті. Тому він закликає технологічні компанії забезпечити гарантії для дітей, які перебувають на критичних етапах розвитку мозку.

Як зазначає лікар, соцмережі мають певні переваги, однак є багато свідчень того, що вони можуть «зашкодити благополуччю дітей» та стати чинником кризи психічного здоров’я молоді.

Соціальні мережі можуть чинити такий вплив:

  • спричинити й закріпити проблеми зі сприйняттям тіла, 
  • вплинути на харчову поведінку і якість сну, 
  • призвести до соціальних порівнянь і низької самооцінки, особливо серед дівчат-підлітків.

Згідно з результатами дослідження, підлітки які проводять понад 3 години на день у соціальних мережах, стикаються з подвійним ризиком погіршення психічного здоров’я — наприклад, появою симптомів депресії та тривоги.

Зокрема, більшість респондентів-підлітків кажуть, що соціальні мережі допомагають їм почуватися прийнятими, відчувати підтримку у важкі часи, бути ближчими до своїх друзів, бути більш креативними.

95% молоді у віці 13-17 років повідомили, що користуються соціальними мережами, причому більше ніж третина робить це майже постійно.

Хоча 13 років — це мінімальний вік для користування соціальними мережами в США, майже 40% дітей у віці 8-12 років також проводять час у них.

Окрім того, генеральний хірург США Вівек Мерті акцентував, що політики повинні посилити стандарти безпеки, адже  неприйнятний та шкідливий контент досі залишається легкодоступним для дітей. Ідеться, зокрема, про дотримання вікових обмежень для контролю доступу до платформ соціальних мереж, прозорість щодо даних про вплив їхніх продуктів на дітей.

Алгоритми й дизайн платформ повинні бути спрямовані на максимізацію потенційних переваг соціальних мереж, а не на те, щоб змусити користувачів витрачати більше часу на них.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14228

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32437

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
250752

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді