Одна перевірка ЗНО замість двох

Одна перевірка ЗНО замість двох — як це пояснюють у центрі, який проводить тестування

Система перевірки ЗНО-2021

Академічна доброчесність у школі: як розвиватиЦього року Український центр оцінювання якості освіти зменшив кількість екзаменаторів для перевірок робіт ЗНО, через що роботи перевірялися лише один раз та одним педагогом.

Повідомлення з такою інформацією опублікували на сайті центру.

Варто зазначити, що раніше використовували систему «подвійної перевірки» робіт ЗНО. Її застосовували лише для завдань відкритої форми з математики, української мови і літератури та іноземних мов. Цьогорічну зміну центр пояснює нестачею коштів, яка виникла, зокрема, через підвищення окладів педагогічних працівників.

Оплата за ЗНО учителю

До цього повідомлення центру якості освіти про перевірку робіт лише одним екзаменатором уже з обуренням написав автор навчальних посібників Тарас Ткачук на своїй Facebook-сторінці. Зокрема, він вказував на такі недоліки одинарної перевірки:

  • екзаменатори — це люди, які можуть утомитися й помилитися.
  • під час другої перевірки письмових робіт з мови найчастіше коригується оцінка за зміст письмового висловлення, адже саме тут буває різниця в кілька балів.
  • під час другої перевірки робіт з мови вирівнюються й деталізуються вимоги до творів з різних регіонів.

В Українському центрі оцінювання якості освіти зазначили, що таке рішення цілком законне, оскільки методику перевірки робіт визначає сама організація та це не потребує погодження з міністерством.

Окрім того, в УЦОЯО запевнили, що вони мінімізували ризики пов’язані з одинарною перевіркою:

  • Посилили підготовки екзаменаторів (провели онлайн-тренінги про критерії оцінювання та з практичним розбором випадків в розбіжності в оцінюваннях).

  • Розширили коло регіональних фахівців, яких залучили до розроблення схем оцінювання завдань ЗНО. Завдяки цьому схеми оцінювання стали більш деталізованими та чіткими.

  • Переформатували роботу старших екзаменаторів. Вони зобов’язані були не тільки допомагати екзаменаторам перевіряти неоднозначні роботи, але й на системній основі перевіряти по декілька робіт за кожним екзаменатором у групі.

  • Створили при центрі консультативну групу для оперативного надання в реальному часі консультацій та рекомендацій щодо оцінювання «проблемних» робіт.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді