Дослідження PISA щодо роботи кваліфікованих учителів у «складних» школах

У новому дослідженні PISA йдеться про те, чому важливо, щоб у «складних» школах працювали висококваліфіковані вчителі

Робота педагогів у складних школах

Як провести тарифікацію педагогів

Український центр оцінювання якості освіти опублікував ще одну частину дослідження PISA-2015. Цього разу у фокусі випуску — співвідношення кваліфікованість/кількість педагогів на учня для вирівнювання освітніх розривів, спричинених соціально-економічними причинами.

Детальніше ознайомитися з текстом результатів дослідження можна в прикріпленому документі. 

Насамперед результати показали, що у 2015 році більшість країн та економік, які брали участь у PISA, компенсували недоліки освіти в школах з поганими передумовами для навчання за рахунок менших класів та/або нижчого співвідношення кількості учнів/учениць і вчителів/учительок.

Проте більше ніж у третині країн і економік викладацький штат у закладах освіти такого типу був менш кваліфікованими або менш досвідченими, ніж їхні колеги зі шкіл з гарними передумовами для навчання.

Окрім того, невисокі показники в успішності учнівства, які пов’язані із соціально-економічним статусом, були більшими в країнах, де в школах з поганими соціально-економічними умовами працювало менше кваліфікованих і досвідчених учителів, ніж у закладах освіти з гарними умовами.

Більша автономія школи у сфері керування викладацьким складом пов’язана з більш справедливим розподілом вчительства для роботи в школах різного типу.

Однак, додаткове державне фінансування закладів освіти з найбільшою концентрацією учнівства з родин з поганими передумовами для навчання (як в Ірландії), а також пріоритетний доступ до державних освітніх програм, включаючи програми підготовки вчительства, дозволяє залучити до таких шкіл висококваліфікованих педагогів, які справді здатні допомогти учням.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді