Скільки отримують освітяни в Україні та Європі

Теми:
Влада в Україні підняла зарплату вчителям на 20% і обіцяє довести її до середньої в країні

Зарплата вчителя в Україні

Готуємо учнів та працівників до безпечних канікул: РЕКОМЕНДАЦІЇУкраїнська влада з початку року підняла зарплату педагогам на 20 % та планує довести її розмір до рівня середньої в країні. Водночас у Європі рівень зарплат для освітян набагато вищий.

Наразі мінімальна заробітна плата вчителя становить 4 859 гривень. Стільки отримують освітяни-початківці, які не мають досвіду роботи. У педагогів вищої категорії зарплати трохи вищі, на кілька тисяч — 6 або 6,5 тисяч гривень.

Рішенням влади, уже з грудня 2021 року вчителям мають знову підняти зарплати на 8,3%. Тому вчителі матимуть такі посадові оклади:

  • молодий вчитель — 5 265;
  • вчитель І категорії — 6 567;
  • вчитель вищої категорії — 7 тисяч.

Зарплата учителя в Україні розраховується таким чином: до посадового окладу (ставки) плюсуються надбавки та доплати.

Однак, розмір надбавок може перевищувати розмір ставки. Адже тут все залежить від стажу педагога, його додаткових обов'язків тощо.

Розмір надбавок за вислугу років становить:

  • понад 3 роки роботи — 10%,
  • понад 10 років роботи — 20%,
  • понад 20 років роботи — 30%.

Проте зарплата українського педагога значно нижча від європейських колег. Таким чином:

  • Найменше у Євросоюзі отримують словацькі вчителі — близько дві-три тисячі доларів на місяць (це близько 80 тисяч гривень).
  • У Німеччині та Швейцарії ставки вчителів стартують від 4 тисяч доларів на місяць.
  • Ще більше отримують педагоги з Люксембургу — зарплати початківців від 6 тисяч доларів, а їхніх колег із 15-річним досвідом — удвічі більше.

Варто зазначити, що прем'єр-мінстр Денис Шмигаль і міністр освіти Сергій Шкарлет заявили, що в Україні 2021 року зарплати освітян зростуть майже на третину. Підвищення на 20% вже відбулося з січня, ще на 8,3% — виростуть з грудня 2021 року.

Зокрема, середня заробітна плата освітян у квітні 2021 року склала 10 859 гривень. Водночас середня зарплата працівника підприємств та установ за цей же період становила 13,5 тисяч гривень.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
48176

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді