В Україні презентують новий Стандарт класів безпеки в школах у червні

Що буде в новому Стандарті класів безпеки в закладах освіти, який вийде в червні

Новий Стандарт класів безпеки в школах

Які вимоги з безпеки виконати, щоб заклад міг працювати

Класи безпеки мають бути облаштовані в усіх загальноосвітніх закладах освіти — такою є вимога наказу Міністерства освіти та науки № 135 від 10 лютого 2023 року й Плану основних заходів цивільного захисту України на 2023 рік, затвердженого Кабінетом Міністрів України. 

Відповідний документ Стандарту облаштування класів безпеки в школах презентують наприкінці червня.

Аспекти, які регулюватиме новий Стандарт зазначили в пресрелізі ГО «Traffic Challenge» — Національної програми з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей.

«На сьогодні освіта з безпеки вимагає не теорії, а практики формування звички, що переросте у культуру. Розробка стандарту буде ґрунтуватися не на емоціях, а на статистичних фактах. Пріоритет надаватиметься тим напрямкам, де ризик загибелі або травмування для дитини є найвищим. До прикладу: внаслідок військової агресії росії трохи більше ніж за перший квартал цього року загинули 17 дітей та 81 отримали травми, а від ДТП за перший квартал цього року загинули 26 дітей та 571 травмовані. То на скільки ж актуально зараз під час війни питання безпеки руху? Напевне, це питання має бути зараз також на першому плані при плануванні навчання дітей безпеці», — акцентувала Ольга Дробишева, голова ГО «Traffic Challenge» та засновниця Safety Park, а також ініціатор роботи над документом.

Вимоги пожежної безпеки: чекліст

Зокрема, 11 травня відбулось обговорення концепції Стандарту з експертами з громадського сектору, профільних відомств — МОН, МВС, МОЗ, ДСНС та бізнесу в Українському кризовому медіа-центрі.

Як повідомив заступник начальника відділу зв’язків з громадськістю Департаменту патрульної поліції Олександр Коцар, основними причинами ДТП, у яких травмуються або гинуть діти, є такі:

  • перевищення безпечної та встановленої швидкості руху,
  • порушення правил маневрування,
  • порушення правил проїзду пішохідних переходів.

«Структура дитячого травматизму повсюдно стабільно представлена таким чином: побутовий, вуличний, шкільний, спортивний, дорожньо-транспортний. До 70% травмування дітей — це побутовий та вуличний травматизм, під час ігор у дворах і таке інше. Тому в роботі над Стандартом обов’язково необхідно передбачити навчання дітей алгоритму дій у травматичних ситуаціях, навчити не боятися їх, аби дитина не лише знала, що робити, а й не втікала. Старших дітей треба знайомити з правильними навичкам надання першої домедичної допомоги», — наголосив Роман Деркач, голова групи експертів МОЗ України за напрямком «Травматологія та ортопедія», головний лікар  «Інституту травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді