Як підтримувати трудові відносини з педагогами, які отримують пенсію за віком

Освітній омбудсмен надав розʼяснення щодо трудових договорів із педагогами-пенсіонерами в школах після скасування неконституційних вимог

Трудові відносини з педагогом-пенсіонером

Як поінформувати працівника про умови трудового договору

У лютому 2023 року стала нечинною вимога про те, що педагогічні працівники державних та комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачують пенсію за віком, мають працювати на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років.

Щодо цього у службі освітнього омбудсмена спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини підготували роз’яснення з цього питання для керівників закладів освіти, де працюють педагоги-пенсіонери, з якими раніше було укладено трудові договори.

Насамперед у Конституційному Суді зауважили, що педагог, який раніше мав право на укладення безстрокового трудового договору й користувався таким правом протягом певного періоду, не може бути позбавлений цього права лише з огляду на досягнення ним пенсійного віку та факту отримання пенсії.

Важливо, що строкові трудові договори, які були укладені з педагогічними  працівниками державних та комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та отримують пенсію за віком, мають бути приведені у відповідність із чинним трудовим законодавством.

Зробити це можна переведенням цих працівників на роботу на умовах безстрокового трудового договору, для цього працівник має подати відповідну заяву.

Однак, роботодавець може привести трудовий договір із таким працівником у відповідність із законодавством навіть без подання педагогом відповідної заяви: шляхом наказу чи розпорядження на виконання рішення Конституційного Суду України.

Індивідуальний навчальний план: чи обов'язково складати

Окрім того, особливою формою трудового договору є контракт, у якому строк його дії, права, обов’язки та відповідальність сторін (зокрема матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, зокрема дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін. В українському законодавстві чітко визначено перелік осіб, із якими можна укладати контракт:

  • керівники закладів освіти;
  • керівники закладів вищої освіти, завідувачі кафедр;
  • наукові та науково-педагогічні працівники.

Зокрема, в умовах воєнного часу дозволено призупинити дію трудового договору – тобто тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором за певних умов. 

Проте це можливо лише за двох умов, коли роботодавець та працівник не мають можливості виконувати трудові обов’язки, передбачені трудовим договором. Тобто роботодавець не може забезпечити роботою працівника, створити певні умови для роботи, а працівник не має можливостей виконувати цю роботу.

Зауважимо, що призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4920

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10330

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді