В Україні запровадять альтернативу дитсадкам

Метою альтернативних форм дошкільної освіти є розширення доступу дітей до якісних освітніх послуг

Альтернативні форми дошкілля

Автономізація фінансів ЗДО: розв’язуємо робочі ситуації

Міністерство освіти та науки планує розвивати альтернативні форми здобуття дошкільної освіти в Україні.

У МОН визначили мету запровадження альтернативних форм дошкільної освіти — це розширення доступу дітей раннього та дошкільного віку до якісних освітніх послуг.

Зокрема, в освітньому відомстві вже винесли для громадського обговорення проєкт методичних рекомендацій щодо послуг у сфері дошкільної освіти. 

Відповідно до проєкту міністерства,  альтернативою класичній дошкільній освіті можуть бути групи короткотривалого перебування та організація індивідуального виховання та розвитку.

Таким чином, групи короткотривалого перебування можуть бути прогулянковими, консультативними або сезонними.

Окрім того, відповідні альтернативні методи дошкільної освіти можна буде використовувати в дитсадках, школах або закладах позашкільної освіти.

Для організації дошкільної освіти пропонується використовувати інші приміщення — бібліотеки, центри дитячої та юнацької творчості, клуби, медико-психолого-педагогічні центри тощо.

Як передбачають у Міносвіти, пристосування та використання для альтернативних форм надання освітніх послуг наявних у громаді закладів (частин їхніх приміщень) дозволить збільшити число дітей, охоплених дошкільною освітою.

Олена Стаєнна Утравневому числі знайдете підказки від колег, як оптимізувати паперову роботу за допомогою електронних карток для моніторингу досягнень дітей. Також мипідготували для вас короткі рекомендації та картку конт­ролю, які стануть упригоді під час перевірки якості організації розваг для дітей.
Залишайтеся з нами та відкривайте для себе нові професійні можливості!

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Прохолодна робота дошкільного закладу в літню спеку

Синоптики прогнозують спекотне й посушливе літо. Найвищою температура повітря буває в липні та на початку серпня. Як організувати провітрювання приміщень, аби запобігти негативному впливу спеки на дитячий організм
8742

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
5015

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді