У МОЗ наголосили на захисті здоров’я шляхом проведення щеплень

У МОЗ запевняють, що «щеплення важливе для захисту тих, кого ви любите»

Важливість проведення щеплень

Які вимоги з безпеки виконати, щоб заклад міг працювати

24 квітня розпочався Всесвітній тиждень імунізації. Щороку його проводять в останній тиждень квітня, аби нагадати про важливість щеплень для захисту людей — особливо маленьких дітей — від інфекційних хвороб.

Таку інформацію зазначили в Міністерстві охорони здоров’я України. 

«Для нашої країни це питання є вкрай важливим, адже рівень охоплення щепленнями в Україні недостатній. Водночас триває війна, яка через часте перебування людей в укриттях з іншими людьми, обмежений доступ до води тощо наближає інфекційні хвороби до кожного», — зауважили у відомстві.

Як акцентував головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, через пандемію COVID-19 рівень вакцинації знизився в усьому світі. Проте в Україні до викликів пандемії додалися і виклики війни, які спричиняють неабияке навантаження на медичну систему. Тож ми маємо не лише дбати про себе для себе, а й таким чином допомагати медикам. Військові боронять нас від явного ворога, а ми маємо захистити себе і своїх дітей від невидимих загроз — хвороб. 

Важливо, що в Україні наявні залишки вакцин з 2022 року та гарантовані надходження вакцин у 2023 році. Тому вони дозволять не переривати рутинну вакцинацію й забезпечать необхідне покриття потреб українців в обов’язкових щепленнях.

В Україні пропонуються щеплення проти 10 інфекційних хвороб:

  • гепатиту В,
  • туберкульозу,
  • поліомієліту,
  • дифтерії,
  • кашлюка,
  • правця,
  • гемофільної інфекції (Hib),
  • кору,
  • краснухи,
  • епідемічного паротиту («свинки»).

Зокрема, ці щеплення внесені до Національного календаря, отримати їх можна безоплатно в сімейного лікаря або педіатра.

Також діти у віці від 5 років і дорослі можуть безоплатно вакцинуватися проти COVID-19.

Зауважимо, що всі вакцини, які використовуються в Україні, є безпечними та ефективними.

Окрім того, кожна доза вакцини в календарі щеплень призначена для створення або підтримки захисту від хвороб. Якщо дитина пропускає щеплення або отримує його пізніше — збільшується ризик інфікування й серйозного перебігу захворювання. Однак у випадку, якщо якусь вакцинацію пропущено, не треба починати всю серію спочатку. Украй важливо надолужити пропущені дози якомога швидше, а для складання графіку варто звернутися до лікаря.

У МОЗ рекомендують робити кілька щеплень одночасно, адже це світова практика, що дозволяє захиститися від кількох захворювань одразу. Застосування багатокомпонентних вакцин зменшує кількість візитів до лікаря, уколів та надає захист від кількох інфекцій одразу.

«Пам’ятайте, кожне щеплення важливе для вашого захисту і захисту тих, кого ви любите», — наголосили в Міністерстві охорони здоров’я.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4918

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10323

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді