Що не варто робити випускникам у період НМТ-2023

Для успішного проходження НМТ у 2023 році, варто дотримуватися певних правил під час реєстрації та самого тестування

Помилки під час НМТ-2023Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

Директорка УЦОЯО Тетяна Вакуленко зауважила про найпоширеніші помилки, які роблять вступники під час реєстрації та проходженні НМТ. А також розповіла як можна їх уникнути. 

Про це зазначили на сайті Освіторія. 

15 помилок, які варто уникати учасникам НМТ-2023:

1. Вказувати одні дані, коли у сканах документів — інші

У персональному кабінеті на сайті УЦОЯО випускник вказує особисті дані й інформацію щодо участі у тестуванні. Також має завантажити сканкопії реєстраційних документів, які підтверджують особу. Необхідно вказувати ті самі дані та не робити помилок. Інакше сертифікат НМТ учасник може не отримати.

2. Погано володіти державною мовою

Для складання тестування треба добре володіти української мовою. 

3. Нерозбірливо обирати третій предмет

Під час вибору третього предмета, потрібно акцентувати на вагові коефіцієнти, визначені до результату кожного предмета НМТ відповідно до спеціальності.

4. Відкладати реєстрацію 

Період реєстрація триває з 3 квітня по 3 травня, тому зволікати з реєстрацією не потрібно. 

5. Не мати sim-карти українського оператора

Для реєстрації на тестування, потрібно вказати саме український номер. Особливо це стосується випускників, що знаходяться за кордоном. 

Як сформувати безпечне і здорове освітнє середовище

6. Завантажувати великі файли

Під час реєстрації не варто завантажувати файли із документами, які мають понад 1 МВ, та в жодному іншому розширенні, окрім jpg або png.

7. Завантажувати не всі документи

Обов'язково треба завантажити три види документів, без яких вас не зареєструють на НМТ: паспорт; ідентифікаційний код; свідоцтво про повну середню освіту або довідку про те, що вступник цього року здобуває її.

8. Завантажувати QR-коди з Дії та скриншоти електронних копій документів

QR-коди з Дії не варто вказувати, бо вони мають обмежений термін дії. Також потрібно завантажувати копії так званих живих документів.

9. Надсилати фотокопії, що не містять повної інформації

У разі, коли надсилається копія ID-картки, варто завантажити зображення обох сторін. Якщо це книжечка, має бути сторінка або розворот, що містить інформацію про тип, серію (за наявності) та номер документа, прізвище, ім'я, по батькові власника, а також дату його народження.

10. Надавати довідку про навчання, а не про здобуту освіту

Заклади освіти інколи помилково надають довідку про те, що майбутній учасник НМТ навчається в 11-му класі. Натомість мають надати документ, що учень має здобути повну середню освіту у травні (червні, липні) 2023 року. На сайті УЦОЯО є зразок довідки для школи.

11. Розраховувати на додаткові матеріали

Калькулятор брати до кабінету НМТ не можна. Під час тестування з математики, фізики та хімії можна буде користуватися довідковими матеріалами — у комп'ютерній програмі буде додаткова вкладка. Але ніяких «шпаргалок». 

12. Планувати списувати

У кожній аудиторії перебуватимуть два інструктори. Вони стежитимуть за тим, щоб учасники тестування не списували. Якщо списування буде замічено, НМТ вважається не складеним.

13. Пропускати основну сесію без поважних причин

На додаткову сесію можна зареєструватися лише, якщо з поважної причини (наприклад, хвороба) не має можливості взяти участь в основній.

14. Неправильно розподіляти час на НМТ

На складання трьох предметів розраховано 180 хвилин. Учасники можуть самостійно розподіляти його на три блоки. Фахівці при цьому радять спочатку зробити складні завдання з усіх предметів.

15. Сподіватися стати студентом з будь-якими балами

Цьогоріч запроваджено «порогові бали», яких не було торік. У 2023 році з кожного предмета НМТ потрібно набрати не менш ніж 10% від загальної кількості тестових балів, щоб отримати результат за шкалою 100 — 200 балів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
5011

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді