ЗНО не може бути єдиним показником якості освіти

Освітній омбудсмен заявив, що результат ЗНО не є та не може бути вирішальним чи єдиним показником якості конкретної школи

Результати ЗНО не є показником якості освіти школи

Організація дистанційного навчання: як поліпшити

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів своє бачення щодо результатів ЗНО та їх взаємозв’язок з якістю конкретного закладу освіти в інтерв’ю виданню «Главком».

«До прикладу, порівняймо результати олімпійської команди з легкої атлетики і збірної якогось району. Як в думаєте, де будуть результати вищі? […] олімпійські спортсмени пройшли жорсткий відбір. Часто показники ЗНО високі не тому, що школа або ліцей так класно працюють, а тому — що вони до свого 10-го класу беруть лише учнів, у яких немає оцінок, нижче 10-ти. […] Я знаю випадки, коли дитину, яка не відповідає умовам ліцею і “може зіпсувати результати ЗНО”, “виживають” з ліцею», — прокоментував Сергій Горбачов.

Батьківські збори до ЗНО

Зокрема, він зазначив, що нормою є ситуації, коли в ліцеї навчаються лише учні з високими результатами — це поширена практика у світі, коли академічна освіта доступна тим, хто хочуть і можуть навчатися.

«Це як олімпійська збірна. Це не означає, що вона погана, але не можна її порівнювати з усіма іншими, там інші критерії працюють», — він додав.

Окрім того, на думку освітнього омбудсмена, великий вплив на результати ЗНО мають статки сім’ї.

«Загальна тенденція полягає в тому, що якщо у родини є гроші на репетиторів, то бали за ЗНО в дитини цієї родини статистично будуть вищі», — прокоментував Сергій Горбачов.

Варто нагадати, що нещодавно Уряд ухвалив постанову про стипендії та премії Президента України для учнів, які мають високі результати в навчанні та найвищі бали за ЗНО.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247951

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді