У пріоритеті мають бути знання школярів, а не кількість навчальних предметів

Освітяни мають дбати не про перелік предметів, а про знання й компетентності школярів

Знання учнів під час навчанняЯк підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

Головним завданням навчання української молоді має бути не кількість «предметів», а знання та компетентності, які здобудуть учні.

Таку тезу підкреслив освітній омбудсмен Сергій Горбачов щодо суспільної дискусії про кількість шкільних предметів, що започаткована міністром освіти і науки.

«Для нас же головним мають бути не «предмети», а які знання та компетентності отримають наші діти в результаті здобуття освіти. А тут варіацій може бути дуже багато — залежно від запитів та потреб саме наших дітей. Ось це ми маємо робити, про це маємо дбати, а не про перелік «предметів», набір яких дуже і дуже відрізняється у різних країнах», — наголосив Сергій Горбачов.

Окрім того, він зауважив, що незважаючи на лідерство за кількістю шкільних «предметів», Україна має неприємні результати якості навчання.

Індивідуальний навчальний план: чи обов'язково складати

«Україна, на жаль, має одне із сумнівних перших місць за кількістю «предметів». І в той же час маємо доволі посередні, щоб не використовувати більш неприємні визначення результати за якістю освіти: достатньо подивитися результати міжнародного дослідження PISA», — акцентував освітній омбудсмен.

Зокрема, на його думку, спротив зміні змісту освіти викликаний небажанням деяких освітян опановувати нові методики та підходи до освіти.

«Чому такі палкі дискусії — відповідь проста: переформатування змісту освіти буде мати наслідком те, що багатьом в освіті доведеться рішуче оновлювати свої навички та методичні підходи, опановувати нові методики викладання, серйозно перенавчатися. А це не всім до вподоби. Тому і спротив. Але зробити це все одно доведеться, який би спротив оновленню освіти ми не долали», — зазначив Сергій Горбачов.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А також коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74203

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді