Основні правила вступу до закладів вищої освіти в 2023 році

Документ врегульовує питання прийому молодших бакалаврів, бакалаврів та магістрів

Порядок вступу до вишів у 2023 роціТрудові відносини в умовах воєнного стану: ГОЛОВНЕ

Міністерство освіти та науки України затвердило Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році.

Документ врегульовує питання механізму прийому на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра закладами вищої освіти.

Цього року під час вступу до закладів вищої освіти на бакалаврські програми абітурієнти мають подати результати національного мультипредметного тесту.

Як відомо, НМТ-2023 має три предметні блоки: два обов'язкові — з української мови та математики, і один за вибором учасника — історія України, біологія, фізика, хімія, іноземні мови (англійська, німецька, французька, іспанська).

Окрім результатів НМТ 2023 року, вступники зможуть також скористатись результатами НМТ 2022 року або ЗНО 2020 та 2021 років.

У затвердженому наказі передбачається, що конкурсний бал для вступу буде розраховуватись шляхом переведення тестових балів, отриманих за кожен предметний тест, у рейтинговий бал за 200-бальною шкалою.

Зауважимо, що для кожної спеціальності встановлені вагові коефіцієнти всіх предметів. 

Наприклад, для спеціальностей «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія» галузі знань «Охорона здоров’я» конкурсний бал для вступу не може бути менше ніж 150 балів.

Для спеціальностей галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», спеціальності «Фармація, промислова фармація» конкурсний бал на бюджет не може бути меншим 140 балів, для вступу на контракт — меншим за 120 балів.

Щодо інших спеціальностей, то конкурсний бал для допуску в конкурсному відборі має визначати заклад освіти у своїх Правилах прийому.

Окрім того, процес реєстрації електронних кабінетів вступників розпочнеться 1 липня.

Подача заяв вступників розпочнеться 19 липня і триватиме до 31 липня.

Вступники, які отримають рекомендації до зарахування на бюджет, мають виконати вимоги до зарахування до 8 серпня.

Зарахування бюджетників відбудеться не пізніше 10 серпня, зарахування контрактників триватиме до 30 серпня.

Зокрема, вступна кампанія 2023 року не передбачає використання середнього балу атестата та сільського коефіцієнта. 

Проте можливе застосування галузевого коефіцієнту, що буде використаний з метою для підтримки вступників із пріоритетним вибором (перша та друга пріоритетності) однієї зі спеціальностей, яким надається особлива підтримка.

Також цього року планується збереження усіх пільг та пільгових категорій громадян, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді