Ефективні методи для дітей для заповнення пропусків у навчанні

Практичні поради для учнів щодо надолуження пропусків у навчанні

Надолуження пропусків у навчанніЯк підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

Через війну та окупацію територій багато українських дітей не мали доступу до навчання. Учні пропустили багато уроків з різних причин.

Саме тому експерти світових організацій розповіли важливу інформацію про класи надолуження.

Програма надолуження або catch up classes — це додаткові уроки або заняття з вчителями, призначені для того, щоб допомогти учням, які відстають у навчанні чи хочуть наздогнати шкільну програму. Такі заняття зазвичай проводяться поза звичайними уроками в закладах освіти.

Зокрема, існують різні формати класів надолуження, які можуть проводити вчителі, асистенти вчителів або інші наставники:

  • індивідуальні уроки, 
  • заняття в малих,
  • великих групах.

Метою відповідної програми заповнення освітніх пропусків є допомога учням, які пропустили значну частину навчання. Такі заняття можуть допомогти дітям повернутися до навчання та підвищити свою загальну успішність.

Основні методи та принципи під час надолуження навчання

  1. Програма має відповідати потребам учнів. Адже учасники програми надолуження — це діти, чиє навчання було перерване на якийсь час. Щоб повторно залучити цих учнів і допомогти їм надолужити прогалини, треба, перш за все, звернути увагу на їхній добробут. Важливо щоб на рівні з освітою були задоволені й інші їхні потреби — фізична, соціальна, емоційна.
  2. Навчальне середовище має бути безпечним фізично й емоційно. Для дітей, які пропустили значну частину навчання через бойові дії, дуже важливо перебувати в безпечному освітньому середовищі. Зокрема, варто враховувати психологічну травмованість дітей, розробляючи розклад та програму надолуження навчання.
  3. Навчальна програма для надолуження має бути стислою. У програмах надолуження ключем до того, щоб допомоги учням заповнити навчальні прогалини, є зменшення обсягу охоплюваних знань і навичок. Це вимагає визначення пріоритетів, які знання та навички повинні мати учні, щоб досягти успіху в наступному класі або на наступному рівні освіти.
  4. Час, методи навчання та іспити — адаптовані. Крім ущільнення навчального плану, деякі програми надолуження можуть також адаптувати навчальний час (календар навчального року та розклад занять на день), щоб допомогти учням наздогнати програму. Дистанційне навчання також можна використовувати як доповнення до особистого, щоб допомогти учням подолати освітні втрати. Тобто діти можуть проходити додаткові заняття онлайн.
  5. Програма надолуження має бути учнівсько-орієнтованою. Головне — допомогти дітям швидше опановувати необхідні навички та надолужувати втрачене, а для того важливо орієнтуватись на кожного учня. Адже навіть якщо всі діти не відвідували заклад освіти протягом однакового часу, освітні втрати у них можуть бути нерівномірними.

Окрім того, учні потрібно вчитися самостійно керувати власним навчанням. Особливо ця навичка буде корисною тим, хто змушений вчитися дистанційно.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4982

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді