Результати опитування щодо ставлення українців до вивчення російської мови в школах

Частка українців, які вважають російську мову непотрібною для вивчення в школах, постійно зростає

Результати опитування українцівЯк підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

Більшість українців вважає, що російську мову не потрібно вивчати в українських закладах освіти.

Таку інформацію зазначено в результатах телефонного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології в лютому 2023 року.

Порівнюючи минулі показники опитувань, частка українців, які вважають російську мову непотрібною для вивчення у школах, постійно зростає.

«Ще в 2019 році всього 8% українців вважали, що взагалі не варто вивчати російську мову в школах, у той час як зараз таких людей — 52%», — повідомляється в дослідженні. 

Зокрема зміни відбулися й серед тих українців, хто підтримує подальше вивчення російської мови. 

«У 1998 році 46% вважали, що обсяг вивчення має бути таким же, як і для української мови. У 2019 році показник становив 30%, а зараз — лише 3%. Також з 32% до 6% стало менше тих, хто вважає, що російська мова має вивчатися в меншому обсязі, ніж українська, але в більшому, ніж інші іноземні мови», — зауважують автори опитування.

Індивідуальний навчальний план: чи обов'язково складати

Сьогодні та частка українців, які вважають за потрібне залишити російську мову для вивчення в школах, ставлять її нарівні з іншими іноземними мовами.

«Зараз фактично з зазначених 42% переважна більшість — 33% (або майже 80% цієї категорії громадян) — хотіли б, щоб російській мові відводили стільки ж або менше часу, ніж іншим іноземним мовам», — зазначається в результатах опитування.

Окрім того, число тих, хто вважає російську непотрібною в школі, зросло в усіх регіонах України.

«Водночас більш симптоматичним є ріст на Півдні і Сході. На Півдні лише 1% вважав у 2019 році, що російську мову не варто вивчати, а зараз — практично половина населення (49%). На Сході ніхто з респондентів опитування 2019 року не виступив за виключення російської мови з навчання в школах, а зараз таких — 30%», — зауважують дослідники.

Щодо різниці у вікових показниках респондентів, то тут теж простежується чітко окреслена тенденція.

«Більш молоді респонденти в більшій мірі наполягають на виключенні вивчення російської мови зі шкіл», — повідомляється в звіті.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А токож, коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74151

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді