Автономізація фінансів ЗДО: розв’язуємо робочі ситуації
Нещодавно відбулася стратегічна сесія, у якій взяли участь представники кількох міністерств, зокрема МОН, МОЗ, Мінекономіки та Мінагрополітики, громадських організацій та міжнародних донорів. Під час зустрічі було визначено основні напрямки роботи з реформування системи шкільного харчування.
Таку інформацію повідомила перша леді країни Олена Зеленська.
Діяльність щодо впровадження цієї реформи розпочалася ще в січні 2022 року та має продовжитися в таких сферах:
- організація якісного харчування: закупівлі та фінансування;
- відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід;
- впровадження та дотримання системи НАССР;
- розвиток кадрового потенціалу;
- формування культури здорового харчування, впровадження нових норм та меню.
«Напередодні вторгнення ми запустили реформу шкільного харчування, щоб годувати корисно і якісно водночас. Ми не тільки змінили нормативну базу, розпочали оновлювати шкільні харчоблоки, навчати кухарів — ми прагнули сформувати культуру здорового харчування, через школу принести знання про правильну їжу не тільки дітям, а й їхнім сім’ям. Це мало вплинути не лише на учнів — на всю країну», — зауважила перша леді.
Зокрема, вона акцентувала, що на продовження реформи команду надихають учителі й учні, які, «попри обстріли та небезпеку, розпочали і продовжують навчальний рік». Реформа шкільного харчування знову на часі, адже вона покликана покращити фізичний стан дітей, показати їм піклування й турботу.