Результати реформи шкільного харчування за 2020 рік

Понад 1800 шкіл модернізували харчоблоки протягом 2020 року на території України

Результати реформи шкільного харчування за 2020 рік

Як управляти репутацією закладу: ЧЕК-ЛІСТ

МОН України опублікували результати впровадження реформи шкільного харчування за 2020 рік. Таким чином, 1809 шкіл, у яких навчається понад мільйон учнів, модернізували харчоблоки минулого року, на що вперше було спрямовано кошти державного бюджету.

Як здійснити закупівлі у сфері харчування

Ця реформа розроблена та діє за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської. Оновлене обладнання покращить технологічні процеси приготування страв, сприятиме переходу до здорового харчування, а також забезпечить належну гігієнічність посуду в шкільних їдальнях та температурний режим готових страв.

Уже рік реформа впроваджується Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Кожен регіон країни активно підтримує реформу: впроваджуються плани щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти, забезпечується систематичне навчання персоналу, який задіяний в організації шкільного харчування, постійно вдосконалюється організація шкільного харчування, забезпечується формування культури здорового харчування.

Основною складовою реформи стала модернізація шкільних харчоблоків: у 2020 році на ремонт та закупівлю обладнання для їдалень було спрямовано майже 500 мільйонів гривень: 400 млн грн — з державного бюджету та майже 100 млн грн — з місцевих бюджетів.

Оновлене обладнання потрібно школам для того, щоб:

  • покращити технологічні процеси приготування страв;
  • перейти до здорового харчування;
  • забезпечити належну гігієнічність посуду в шкільних їдальнях;
  • дотримуватися відповідного температурного режиму готових страв.

Розподіл освітньої субвенції до областей:

  • Дніпропетровська область (понад 32 млн грн);
  • м. Києва (понад 28 млн грн);
  • Львівська область (понад 27 млн грн);
  • Одеська область (майже 26 млн грн);
  • Харківська область (майже 24 млн грн);
  • Київська область (понад 21 млн грн).

Зокрема, протягом 2020 року відбувалось оновлення харчоблоків за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для реалізації програми «Спроможна школа для кращих результатів». Найбільше таких проєктів у Житомирській Вінницькій, Волинській, Київській та Полтавській областях.

Окрім модернізації харчоблоків, у рамках впровадження реформи було виконано такі заходи:

  • затверджено Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, що, зокрема, визначив чіткі вимоги до харчових продуктів для організації шкільного харчування та запровадив можливість забезпечення особливих дієтичних потреб учнів;
  • встановлено гігієнічні вимоги до харчоблоків закладів загальної середньої освіти;
  • оприлюднено методологію щодо особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;
  • надано методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання системи НАССР;
  • розроблено нові норми та порядок організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Варто нагадати, що під час нещодавнього форуму «Освіта України 2021: стратегічні цілі та пріоритетні напрями» активно обговорювалося питання саме продовження реформи шкільного харчування.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Харчування дітей у школі: як правильно організувати

У системі реформ української освіти, організації нової української школи, підхід до харчування дітей у закладах освіти теж потребує удосконалення. Як це зробити у відповідності до сучасних вимог, які ці вимоги – розбираємось далі.
1452

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді