Результати реформи шкільного харчування за 2020 рік

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на Telegram-канал Педрада. Новини! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

Понад 1800 шкіл модернізували харчоблоки протягом 2020 року на території України

Результати реформи шкільного харчування за 2020 рік

Як управляти репутацією закладу: ЧЕК-ЛІСТ

МОН України опублікували результати впровадження реформи шкільного харчування за 2020 рік. Таким чином, 1809 шкіл, у яких навчається понад мільйон учнів, модернізували харчоблоки минулого року, на що вперше було спрямовано кошти державного бюджету.

Як здійснити закупівлі у сфері харчування

Ця реформа розроблена та діє за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської. Оновлене обладнання покращить технологічні процеси приготування страв, сприятиме переходу до здорового харчування, а також забезпечить належну гігієнічність посуду в шкільних їдальнях та температурний режим готових страв.

Уже рік реформа впроваджується Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Кожен регіон країни активно підтримує реформу: впроваджуються плани щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти, забезпечується систематичне навчання персоналу, який задіяний в організації шкільного харчування, постійно вдосконалюється організація шкільного харчування, забезпечується формування культури здорового харчування.

Основною складовою реформи стала модернізація шкільних харчоблоків: у 2020 році на ремонт та закупівлю обладнання для їдалень було спрямовано майже 500 мільйонів гривень: 400 млн грн — з державного бюджету та майже 100 млн грн — з місцевих бюджетів.

Оновлене обладнання потрібно школам для того, щоб:

  • покращити технологічні процеси приготування страв;
  • перейти до здорового харчування;
  • забезпечити належну гігієнічність посуду в шкільних їдальнях;
  • дотримуватися відповідного температурного режиму готових страв.

Розподіл освітньої субвенції до областей:

  • Дніпропетровська область (понад 32 млн грн);
  • м. Києва (понад 28 млн грн);
  • Львівська область (понад 27 млн грн);
  • Одеська область (майже 26 млн грн);
  • Харківська область (майже 24 млн грн);
  • Київська область (понад 21 млн грн).

Зокрема, протягом 2020 року відбувалось оновлення харчоблоків за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для реалізації програми «Спроможна школа для кращих результатів». Найбільше таких проєктів у Житомирській Вінницькій, Волинській, Київській та Полтавській областях.

Окрім модернізації харчоблоків, у рамках впровадження реформи було виконано такі заходи:

  • затверджено Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, що, зокрема, визначив чіткі вимоги до харчових продуктів для організації шкільного харчування та запровадив можливість забезпечення особливих дієтичних потреб учнів;
  • встановлено гігієнічні вимоги до харчоблоків закладів загальної середньої освіти;
  • оприлюднено методологію щодо особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;
  • надано методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання системи НАССР;
  • розроблено нові норми та порядок організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Варто нагадати, що під час нещодавнього форуму «Освіта України 2021: стратегічні цілі та пріоритетні напрями» активно обговорювалося питання саме продовження реформи шкільного харчування.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Харчування дітей у школі: як правильно організувати

У системі реформ української освіти, організації нової української школи, підхід до харчування дітей у закладах освіти теж потребує удосконалення. Як це зробити у відповідності до сучасних вимог, які ці вимоги – розбираємось далі.
2949

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді