Як управляти репутацією закладу: ЧЕК-ЛІСТ
МОН України опублікували результати впровадження реформи шкільного харчування за 2020 рік. Таким чином, 1809 шкіл, у яких навчається понад мільйон учнів, модернізували харчоблоки минулого року, на що вперше було спрямовано кошти державного бюджету.
→ Як здійснити закупівлі у сфері харчування
Ця реформа розроблена та діє за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської. Оновлене обладнання покращить технологічні процеси приготування страв, сприятиме переходу до здорового харчування, а також забезпечить належну гігієнічність посуду в шкільних їдальнях та температурний режим готових страв.
Уже рік реформа впроваджується Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Якщо з учнями чи працівниками закладу сталися нещасні випадки, керівник має швидко зреагувати та організувати розслідування. Та зробити це потрібно своєчасно й правильно, щоб не було негативних наслідків ні для керівника, ні для інших учасників освітнього процесу.
Кожен регіон країни активно підтримує реформу: впроваджуються плани щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти, забезпечується систематичне навчання персоналу, який задіяний в організації шкільного харчування, постійно вдосконалюється організація шкільного харчування, забезпечується формування культури здорового харчування.
Основною складовою реформи стала модернізація шкільних харчоблоків: у 2020 році на ремонт та закупівлю обладнання для їдалень було спрямовано майже 500 мільйонів гривень: 400 млн грн — з державного бюджету та майже 100 млн грн — з місцевих бюджетів.
Оновлене обладнання потрібно школам для того, щоб:
- покращити технологічні процеси приготування страв;
- перейти до здорового харчування;
- забезпечити належну гігієнічність посуду в шкільних їдальнях;
- дотримуватися відповідного температурного режиму готових страв.
Розподіл освітньої субвенції до областей:
- Дніпропетровська область (понад 32 млн грн);
- м. Києва (понад 28 млн грн);
- Львівська область (понад 27 млн грн);
- Одеська область (майже 26 млн грн);
- Харківська область (майже 24 млн грн);
- Київська область (понад 21 млн грн).
Зокрема, протягом 2020 року відбувалось оновлення харчоблоків за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для реалізації програми «Спроможна школа для кращих результатів». Найбільше таких проєктів у Житомирській Вінницькій, Волинській, Київській та Полтавській областях.
Окрім модернізації харчоблоків, у рамках впровадження реформи було виконано такі заходи:
- затверджено Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, що, зокрема, визначив чіткі вимоги до харчових продуктів для організації шкільного харчування та запровадив можливість забезпечення особливих дієтичних потреб учнів;
- встановлено гігієнічні вимоги до харчоблоків закладів загальної середньої освіти;
- оприлюднено методологію щодо особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;
- надано методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання системи НАССР;
- розроблено нові норми та порядок організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
Варто нагадати, що під час нещодавнього форуму «Освіта України 2021: стратегічні цілі та пріоритетні напрями» активно обговорювалося питання саме продовження реформи шкільного харчування.