Як допомогти дитині ВПО адаптуватися в новій школі

Як оформити дитину до нового закладу освіти та допомогти їй пережити адаптацію

Процес адаптації дитини ВПОЯк підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

Перед дорослими та дітьми ВПО постають щоденні виклики, які стосуються пристосування до нових умов життя. Як влаштувати дитину в заклад освіти, допомогти освоїтися, запобігти цькуванню в новому колективі — питання, які зараз надзвичайно актуальні.

Юридична складова адаптації

Згідно із законом «Про освіту», батьки можуть обирати заклад, освітню програму, вид і форму здобуття дітьми відповідної освіти.

Зауважимо, що дитина ВПО має право навчатися в будь-якому закладі освіти за новим місцем проживання. Таким чином, відповідно до закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», органи місцевого самоврядування мають забезпечити влаштування дітей у дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади.

Для того, щоб оформити дитину до закладу освіти, її батьки чи опікуни мають бути зареєстровані як ВПО. Вони мають подати заяву в будь-якому зручному форматі (особисто, факсом, електронною поштою).

Документи, які потрібні для оформлення в заклад освіти:

  • копія свідоцтва про народження дитини або документа, що посвідчує особу здобувача освіти (потрібно також мати оригінал документа);
  • оригінал або копія медичної довідки за формою первинної облікової документації № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду».

Якщо свідоцтво про народження відсутнє, то керівник закладу освіти зобов’язаний невідкладно поінформувати орган опіки та піклування за місцем проживання дитини чи розташування закладу освіти. Це має посприяти якнайшвидшому оформленню документа.

Серед поширених труднощів під час оформлення: загублені документи (про освіту, особисті результати навчання), або вік дитини не збігається з роком навчання (наприклад, вона пройшла програму екстерном, а підтвердження немає).

У такому разі законний представник дитини за наявності документів, що посвідчують особу, може надіслати заяву державному інформаційному підприємству «Інфоресурс», щоб отримати необхідні документи про освіту. Проте потрібно враховувати, що отримання результатів за такого алгоритму дій — тривалий процес.

Психологічна складова адаптації

У такий період дитині важко адаптуватися до нового середовища — і, щоб цей процес відбувся легше, дуже важлива допомога та підтримка батьків. Варто проводити більше часу разом — спілкуватися, ділитися власними думками.

Полегшити процес адаптації допоможе очне навчання, адже так можна швидше знайти нових друзів. Однак, якщо такої змоги немає у зв’язку з відсутністю в школі укриття, можна домовитися з батьками нових однокласників про спільні прогулянки, познайомити дітей особисто.

Важливо стежити, щоб діти адекватно сприйняли новачка, щоб вчасно запобігти можливому булінгу.

«Основне завдання батьків — навчити дитину розуміти й відстоювати власні кордони та не переходити межі кордонів інших. Діти не повинні боятися казати про те, що їм неприємно, та мають звернутися по допомогу до дорослих, якщо цькування не припиняються. У цьому разі батькам треба обговорити проблему з класним керівником і шкільним психологом, а вони вже мусять поспілкуватися з батьками кривдників»,– акцентують фахівці благодійного фонду «СОС Дитячі Містечка».

Окрім того, батьки мають привчити дитину не терпіти неприємні слова на свою адресу та відразу розповідати про образи дорослим — також і про ті випадки, які трапляються не офлайн, а в інтернеті.

Фахівці рекомендують звертати увагу на будь-яку зміну поведінки дитини:

  • втрату апетиту,
  • відсутність настрою,
  • апатію до навчання,
  • захворювання, пов’язані з психосоматикою (підвищується температура, коли час йти до школи, при тому, шо фізично дитина здорова).

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247951

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді