У ВР запропонували нову форму проведення НМТ

Депутати пропонують зробити обов’язковими предметами НМТ лише українську та математику

Предмети для НМТ-2023Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

У парламенті зареєстрований законопроєкт, яким запропоновано зробити обов’язковими предметами національного мультитесту лише українську мову та математику, а інші два предмети запропонувати учасникам НМТ на вибір.

Серед авторів цього законопроєкту голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій та група народних депутатів.

Відповідний законопроєкт — це альтернатива до урядового законопроєкту, запропонованого МОН, щодо форми проведення НМТ у 2023 році.

Таким чином, депутати пропонують законодавчо визначити, що кожен вступник має скласти два тести НМТ. 

Перший частина — із двох обов'язкових предметів (українська мова та математика), однаковий для всіх.

Другий тест — із двох предметів за вибором:

  • перший предмет — на вибір історія України / одна з іноземних мов;
  • другий предмет — на вибір хімія / фізика / біологія / географія або історія / іноземна мова (якщо їх не обрали як перший предмет).
Індивідуальний навчальний план: чи обов'язково складати

Щодо відмінності від схеми запропонованої МОН, яка передбачає проведення обов'язкового тесту з 4 предметів — української мови, математики, історії України та іноземної мови, цей документ пропонує полегшену модель НМТ, що не передбачає обов'язкового складання історії або іноземної мови.

Зокрема, як зазначила співавторка законопроєкту, народна депутатка Наталія Піпа, така ініціатива викликана неможливістю нормального навчання у сьогоднішніх умовах.

«Попри те, що я завжди була за максимальне навчання, зараз, розуміючи умови війни, перебування у бомбосховищах і подекуди неможливість навчання навіть онлайн, вважаю, що важливо залишити для обов'язкового тестування меншу кількість навчальних предметів, натомість більше дати за вибором учасників тестування», — наголосила представниця ВР.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14258

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32463

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
251220

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді