У ВР планують заборонити російські джерела в освіті та науці

ВР розглядає законопроєкт щодо заборони використання російських джерел у сфері освіти та науки

Російські джерела в освіти та науці

Як провести тарифікацію педагогів

В Україні хочуть заборонити використання російських джерел інформації в освіті на науці. Верховна Рада вже погодила відповідний законопроєкт у першому читанні.

Детальну інформацію про законопроєкт можна знайти на сторінці ВР

Варто зазначити, що нардепи скоротили термін підготовки до другого читання. Автори документа заявляють, що росія — авторитарна держава, де немає свободи слова та академічної свободи, де освітня та наукова діяльність пов'язані з державною пропагандою.

Зокрема, автори законопроєкту зауважують, що використання російських джерел не дає можливості українським освітянам та науковцям покинути сферу впливу рф.

Згідно з текстом документа, складові освітньої, науково-освітньої програм та наукові дослідження програми не можуть містити посилання на джерела інформації, створені:

  • на території держави-агресора;
  • державною мовою росії;
  • фізичною особою, яка є громадянином держави-окупанта;
  • юридичною особою, зареєстрованою на території росії.

Окрім того, одна з ініціаторок документа, нардепка Інна Совсун, зауважила, що в українських університетах студенти досі навчаються за російськими підручниками.

«Ми багато зусиль витратили на дискусії, чи є в українській школі місце для Толстого і Достоєвського. Але "російський мір" зачаївся в значно менше помітних текстах — у навчальних програмах українських університетів. У вишах викладачі досі пхають студентам підручники, написані в рociї, та продовжують цитувати в дисертаціях російських авторів», — наголосила Інна Совсун.

За її словами, «хронічна прив'язка» українського академічного середовища до російського негативно впливає на якість вищої освіти в нашій державі. Нардепка акцентує, що представникам української освіти та науки варто орієнтуватися на західну. При цьому почати варто з вивчення англійської мови.

Зокрема, відповідно до документа, держава має забезпечити видання та поширення джерел інформації у сфері наукової та науково-технічної діяльності українською мовою.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247951

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді