Як може змінитися ЗНО в 2023 році

Перелік предметів зовнішнього оцінювання буде визначено в Порядку прийому до закладів вищої освіти

Варіанти проведення ЗНО-2023 Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

Незважаючи на вже звичну традицію визначення правил прийому вступників до закладів вищої освіти восени, Міністерством освіти та науки поки не оприлюднений Порядок прийому на навчання до закладів вищої освіти в 2023 році.

Наразі в освітньому відомстві розглядають два варіанти вступної кампанії: за результатами традиційного зовнішнього незалежного оцінювання  або оновленого варіанту національного мультипредметного тесту.

Зокрема мультипредметний тест розглядається працівниками освітніх органів влади як суттєва альтернатива звичному ЗНО.

У Міносвіти розроблений законопроєкт, що передбачає організацію прийому вступників до закладів фахової передвищої та вищої освіти у 2023 році без дотримання вимог законів «Про фахову передвищу освіту» та «Про вищу освіту» в частині вступу до вишів за результатами традиційного ЗНО.

Передбачається, що відповідний документ змінить деякі закони України у сфері освіти та надаватиме Міністерству освіти право здійснити у 2023 році прийом на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра в особливому порядку. Аналогічна модель була застосована у березні 2022 року в умовах військової агресії з боку росії. 

Законопроєкт уже погоджений зацікавленими відомствами та надісланий для проведення правової та антикорупційної експертиз.

Після внесення законопроєкту до парламенту, МОН оприлюднить проєкт Порядку прийому на навчання до закладів вищої освіти в 2023 році для громадського обговорення.

Індивідуальний навчальний план: чи обов'язково складати

Окрім того, є вірогідність, що під час вступу на окремі спеціальності вступнику необхідно буде скласти додатковий комп'ютерний тест. Наприклад, тест із біології при вступі на медичні спеціальності тощо.

Попри певні труднощі адміністрування НМТ, а також організацію конкурсного прийому вступників до вишів за його результатами, проведення тесту в Міносвіти та УЦОЯО загалом визнано успішним.

Як зазначив очільник освітнього відомства, наразі обговорюється можливість вдосконалення НМТ, оновлена версія якого буде враховувати побажання випускників, які під час навчання були диференційовані за рівнем вивчення різних предметів (хімія, біологія, іноземні мови тощо).

Зокрема на користь комп'ютерного тестування можна віднести значне скорочення бюджетних витрат на друк тестових зошитів, логістику, організацію перевірки відповідей тощо.

Таким чином, можна припустити, що НМТ буде впроваджено в систему конкурсного відбору до закладів освіти. У такий спосіб в Україні відбудеться революційний перехід від паперових до комп'ютерних вступних іспитів.

Варто зауважити, що остаточний перелік предметів і варіативність тестів буде визначена в Порядку прийому до закладів вищої освіти. Проєкт документа буде оприлюднений Міносвіти для громадського обговорення.

Однак, за будь-якого варіанта проведення вступної кампанії, майбутнім абітурієнтам уже зараз треба готуватися до тестування з української мови, математики та історії України.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді