Як заклади освіти планують економити на опаленні за рахунок канікул

Деякі заклади освіти переносять осінні канікули на зиму, щоб не використовувати опалення — освітній омбудсмен

Питання опалення в закладх освіти

Які вимоги з безпеки виконати, щоб заклад міг працювати

Окремі місцеві органи влади та заклади освіти ухвалили рішення перенести осінні канікули на зиму для економії тепла в країні та можливості використати для навчання відносно теплу пору року.

Таку інформацію зазначив освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, відповідні рішення є непростими, але дуже важливими. 

«Деякі місцеві органи влади та заклади освіти приймають рішення про перенесення осінніх канікул на зимовий період або інші варіанти ущільнення освітнього процесу для того, щоб використати для навчання відносно теплу пору року, коли опалення або не потрібно взагалі, або коли воно не так енерговитратне», — повідомив омбудсмен.

Як він зауважив, варто також розглянути можливість продовження навчання в перший місяць літа. Омбудсмен не повідомив, які саме заклади освіти перенесли канікули та чи буде запроваджено нововведення на всеукраїнському рівні, адже, за інформацією КМДА осінні канікули для київських школярів переносити не будуть. Також осінні канікули не переноситимуть у Черкасах.

Окрім того, Сергій Горбачов наголосив, що через довготривалі канікули у керівництва закладів освіти «може виникнути спокуса примусово відправити педагогів у відпустку за власний рахунок чи тимчасово розірвати трудові відносини». Він зазначив, що до нього уже надійшла велика кількість звернень про такі випадки, які відбувалися під час літніх канікул.

«Наголошую, що подібні спроби "зекономити на освіті" не лише незаконні, але й глибоко неетичні, бо свідчать про повне нерозуміння чиновниками важливості освіти, а також про ганебну зневагу до освітян», — акцентував освітній омбудсмен.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4946

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10370

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді