Результати дослідження навчального процесу в закладах освіти України

У ДСЯО провели моніторинг щодо організації освітнього процесу, безпеки учасників та їхнього задоволення

Моніторинг освітнього процесу

Які вимоги з безпеки виконати, щоб заклад міг працювати

У вересні 2022 року Державна служба якості освіти України досліджувала питання організації початку 2022/2023 навчального року в закладах дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти.

Результати відповідного дослідження вже можна знайти на сайті установи. 

Безпека учасників освітнього процесу

Більшість закладів освіти (60%) мають споруди цивільного захисту. 13 % використовують захисні споруди інших суб’єктів господарювання. Однак у 31 % укриття відсутні.

Найбільш забезпечені укриттями заклади освіти Івано-Франківської, Чернівецької, Львівської областей та Києва.

Щодо різноманітності укриттів, то у закладах освіти переважають найпростіші (65 %), захисні споруди цивільного захисту складають 17 %, сховища в спорудах подвійного призначення — 13 %.

У більшості укриттів у дитячих садочках (95 %) облаштовано ігрові осередки: куточки творчості, читання тощо. Можливість проводити уроки в укриттях мають усі охоплені дослідженням заклади загальної середньої освіти Житомирської, Кіровоградської, Рівненської областей. Більш ніж у половини шкіл (56 %) немає можливості проводити уроки в укриттях.

Однією з актуальних проблем залишається питання доступу до інтернету в укриттях. Під час анкетування 58 % учителів підтвердили наявність в укриттях доступу до інтернету, 28 % заперечили, а 14 % не поінформовані.

Організація освітнього процесу

У територіальних громадах, де проводилося вивчення, за очною формою освітній процес організовано у 37 % закладів освіти (1 713), дистанційною — у 33 % (1 422), змішане навчання запроваджено у 26 % (1 193).

Значна кількість закладів Івано-Франківської (83 %), Закарпатської (81 %) та Львівської (69 %) областей організували освітній процес за очною формою; Запорізької (100 %), Харківської (99 %), Дніпропетровської (83 %), Миколаївської (69 %) та Одеської (67 %) — дистанційно.

Окрім того, 93 % батьків учнів зауважили, що їхні діти забезпечені необхідним обладнанням для дистанційного навчання та доступом до інтернету. Також ствердно на це запитання відповіли 88 % учителів.

У 76 % ЗЗСО, охоплених вивченням, використовується єдина освітня платформа, що забезпечує доступ до навчання всіх учасників. Переважає використання Google Classroom (73 %), Google Workspace for Education (16 %), інших інструментів або власних платформ (40 %).

86 % педагогічних працівників / тренерів-викладачів позашкільної освіти забезпечені необхідним обладнанням та доступом до інтернету для дистанційки, тоді як керівники закладів вважають, що необхідним обладнанням забезпечені 67 % педагогів, а частково забезпечені — 31 %.

Задоволеність організацією освітнього процесу

Серед респондентів налаштованість на роботу в нинішніх умовах виявили 64% вихователів. Про високий рівень налаштованості зазначають здебільшого педагоги закладів дошкільної освіти, де освітній процес організовано очно (72 %).

Високий рівень налаштованості до роботи підтверджують 40 % учителів ЗЗСО. Високу мотивацію дітей до навчання засвідчили 35 % батьків, на достатній рівень готовності вказали 34 %, але майже 7 % батьків — на низький.

Зокрема, у сфері позашкільної освіти спостерігається низький рівень задоволеності організацією освітнього процесу. Лише 20 % педагогічних працівників позашкілля задоволені організацією освітнього / навчально-тренувального процесу, а 29 % високо оцінили різноманіття гуртків, секцій, дисциплін тощо.

Відповідно до аналізу результатів опитування, Державна служба якості освіти надала рекомендації закладам освіти та їхнім засновникам щодо поліпшення освітньої й управлінської діяльності.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічний звіт директора школи

Звітування можна провести в актовому залі, а можні і онлайн. Дізнайтеся, що врахувати для виступу онлайн, як його побудувати і що допоможе зробити його вдалим. Про що звітує директор і за якою структурою — у статті
46384

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
5016

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді