Які вимоги з безпеки виконати, щоб заклад міг працювати
В Україні адаптують технологічні процеси приготування їжі в школах до викликів воєнного часу.
Таку інформацію повідомили під час стратегічної сесії, де було обговорено відновлення харчування в українських закладах освіти в умовах війни.
Як зазначила перша леді Олена Зеленська, від харчування залежить не лише якість навчання, а й психологічний стан дітей.
«Цього навчального року понад три тисячі українських закладів освіти відкрилися й функціонують у звичайному режимі. Ще понад чотири тисячі працюють у змішаному форматі, коли частина дітей вчиться дистанційно, а інша відвідує школу. При цьому можливість забезпечувати учнів гарячим харчуванням має лише трохи більше половини шкіл. Найскладніше це робити тим, хто відновлює роботу на визволених територіях», — зауважила перша леді.
Через це учасники сесії розглянули питання щодо адаптації технологічних процесів до викликів воєнного часу.
Насамперед йдеться про умови роботи та приготування їжі у разі оголошення повітряної тривоги, резерв продуктів.
Окрім того, учасники заходу обговорили фінансову підтримку громад та закладів освіти під час воєнного стану: залучення донорських коштів для закупівлі найнеобхіднішого інвентарю для шкільних кухонь та їдалень, виділення грошей для закупівлі продуктів.
Ще однією темою обговорення під час сесії стало питання аналізу харчування у закладах освіти, складання карти потреб шкіл, яка має стати зручним інструментом для подальшого планування та розв’язання першочергових проблем.
Зокрема, значної уваги було виділено питанням навчання та підвищення кваліфікації кухарів за новою програмою на базі закладів професійної освіти та продовженню популяризації здорового харчування та здорового способу життя.