Інструкція щодо підключення закладу освіти до системи електронних журналів

Освітній омбудсмен опублікував роз’яснення щодо підключення електронних журналів у закладах освіти

Система електронних журналів у школі

Як провести тарифікацію педагогів

В Україні для закладів освіти діє система безплатних електронних журналів.

Таку інформацію зазначив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Зокрема, він зауважив, що наразі ведення електронних класних журналів замість паперових дозволено для початкових класів. Натомість для учнів 5-11(12)-х класів поки що передбачено ведення журналів у паперовій формі.

Варто нагадати, що в Україні ще з грудня 2020 року для закладів загальної середньої освіти діє безплатний державний сервіс електронних журналів E-Journal. Він дає змогу учителям з будь-якого місця заповнювати теми уроків, інформацію про оцінки, а батьки можуть відстежувати результати навчання дитини.

Кожен заклад освіти може самостійно й добровільно ухвалити рішення про використання цієї системи.

Алгоритм підключення закладу освіти до системи E-Journal:

  1. закладу освіти потрібно надіслати на електронну адресу «Інституту освітньої аналітики» ([email protected]) запит щодо підключення до E-Journal. У запиті обов’язково вказати: регіон (область); місто / ОТГ; назву закладу освіти із вказанням його ID в системі ДІСО; ЄДРПОУ закладу освіти; ПІБ, електронну адресу та телефон відповідальної особи (адміністратора).
  2. згодом «Інститут освітньої аналітики» розгляне звернення та створить в E-Journal адміністратора для цього освітнього закладу з відповідними правами доступу;
  3. система E-Journal автоматично згенерує права доступу та надішле запрошення на вказану електронну адресу відповідальної особи закладу освіти;
  4. опісля відповідальній особі потрібно авторизуватися в системі та розпочати роботу відповідно до інструкцій.

Окрім того, освітній омбудсмен надав декілька порад закладам освіти та громадам, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або поблизу них щодо захисту освітніх реєстрів та баз даних від небажаного доступу.

Для цього потрібно:

  • перемістити локальні освітні реєстри, бази даних та копії державних реєстрів у безпечне місце / середовище на вільних територіях;
  • якщо такі дані зберігаються на окупованих та сусідніх до них територіях, то їх потрібно знищити;
  • видалити заздалегідь освітні персональні дані / програмне забезпечення, якщо є небезпека опинитися в руках ворога;
  • забезпечити превентивне відключення (з боку технічних адміністраторів, власників, операторів національних і локальних, державних і приватних освітніх інформаційних систем та освітніх інформаційних ресурсів) доступу для користувачів на окупованих територіях до чутливої інформації.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді