МОН: Стандарти НАССР — важливий інструмент для контролю безпеки харчування в закладах освіти

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на канал Messenger — Експертус Освіта! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

З вересня минулого року заклади освіти, які надають послуги з харчування, мають працювати за системою управління безпечністю харчування НАССР. Пропонуємо взяти учать у семінарі-практикумі й дізнатися, як упровадити систему НАССР у дошкільному закладі

Головне завдання системи HACCP — аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подання готової страви. Система НАССР стосується тільки безпечності харчових продуктів і не стосується їхньої якості.

9 квітня 2020 року — другий семінар-практикум «Як упровадити HACCP у дошкільному закладі: не теорія, а практика» від Цифрового видавництва Експертус

Членами груп НАССР можуть бути:

  • заступники директорів з навчально-виховної роботи;
  • шеф-кухарі та кухарі харчоблоків;
  • медичні сестри з дієтичного харчування чи інші медичні працівники закладів.

НАССР – це організація процесів так, щоб обладнання працювало правильно, а приміщення не становило загрози безпечності харчових продуктів. Недостатньо тільки розробити документацію — потрібно налагодити процеси у такий спосіб, щоб їх описати та надати докази того, що ці процеси дозволяють випускати безпечну продукцію.

Впровадження системи НАССР потрібно розпочинати з аналізу виробничих і допоміжних потоків. Їх необхідно організувати так, аби уникнути перехресного забруднення. Виробничі процеси мають бути розділені:

  • фізично — це вимагає належної інфраструктури;
  • у часі — для цього потрібна дисципліна персоналу та опис процесів.

Система має ефективно працювати на кожному етапі виробництва харчових продуктів. Ефективність впровадження системи постійно контролюють і перевіряють аудитори Держпродспоживслужби України. За невпровадження на потужностях системи НАССР на операторів ринку, згідно зі статтею 65 Закону № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», будуть накладені штрафні санкції: від 15 до 30 мінімальних заробітних плат.

Джерело: МОН

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Тренер-АІ: як штучний інтелект змінює онлайн-уроки фізкультури

Чи замінить ШІ вчителя? Ні. Але він осучаснить уроки НУШ, компенсує відсутність очного контролю та зекономить час на підготовку. Використовуйте ШІ для кращої педагогічної взаємодії - про це далі у статті
111

Графік відпусток у закладі освіти

Графік відпусток — обов’язковий документ. За відсутність графіка чи не ознайомлення з ним працівників Держпраці притягує керівників до адміністративної відповідальності. Перевірте, чи правильно склали, затвердили й погодили документ
62372

Від рутини до творчості: як використовувати штучний інтелект в методичній роботі

Скористайтеся можливостями штучного інтелекту, щоб урізноманітнити методичну роботу з педагогами. Підкажемо, які нейромережі стануть у пригоді під час професійної діяльності
2755

Персоналізація за 5 хвилин: як штучний інтелект допомагає створювати унікальні завдання та тести для учнів

Інтернет-ресурси, зокрема нейромережі, стрімко набирають популярності. Ознайомтеся з основними відомостями про нейромережі та штучний інтелект в освітньому процесі. Скористайтеся досвідом, як створювати за їх допомогою навчальний контент і розвивати в учнів критичне мислення
1706

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді