МОН: Стандарти НАССР — важливий інструмент для контролю безпеки харчування в закладах освіти

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на Telegram-канал Педрада. Новини! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

З вересня минулого року заклади освіти, які надають послуги з харчування, мають працювати за системою управління безпечністю харчування НАССР. Пропонуємо взяти учать у семінарі-практикумі й дізнатися, як упровадити систему НАССР у дошкільному закладі

Головне завдання системи HACCP — аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подання готової страви. Система НАССР стосується тільки безпечності харчових продуктів і не стосується їхньої якості.

9 квітня 2020 року — другий семінар-практикум «Як упровадити HACCP у дошкільному закладі: не теорія, а практика» від Цифрового видавництва Експертус

Членами груп НАССР можуть бути:

  • заступники директорів з навчально-виховної роботи;
  • шеф-кухарі та кухарі харчоблоків;
  • медичні сестри з дієтичного харчування чи інші медичні працівники закладів.

НАССР – це організація процесів так, щоб обладнання працювало правильно, а приміщення не становило загрози безпечності харчових продуктів. Недостатньо тільки розробити документацію — потрібно налагодити процеси у такий спосіб, щоб їх описати та надати докази того, що ці процеси дозволяють випускати безпечну продукцію.

Впровадження системи НАССР потрібно розпочинати з аналізу виробничих і допоміжних потоків. Їх необхідно організувати так, аби уникнути перехресного забруднення. Виробничі процеси мають бути розділені:

  • фізично — це вимагає належної інфраструктури;
  • у часі — для цього потрібна дисципліна персоналу та опис процесів.

Система має ефективно працювати на кожному етапі виробництва харчових продуктів. Ефективність впровадження системи постійно контролюють і перевіряють аудитори Держпродспоживслужби України. За невпровадження на потужностях системи НАССР на операторів ринку, згідно зі статтею 65 Закону № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», будуть накладені штрафні санкції: від 15 до 30 мінімальних заробітних плат.

Джерело: МОН

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Спеціальні групи в ЗДО: як сформувати й організувати роботу

Постанова КМУ, якою затверджено новий Порядок утворення та функціонування спеціальних груп вихованців закладів дошкільної освіти, набрала чинності 1 серпня 2025 року. Читайте головне про обов’язки керівника ЗДО, про комплектування спеціальних груп та організацію освітнього процесу в них
35

Типи організації освітньої діяльності в дошкіллі: що нового

У Законі про дошкільну освіту визначено вісім типів організації освітньої діяльності. Таке розмаїття дає змогу забезпечити доступність дошкільної освіти для кожної дитини з урахуванням її індивідуальних особливостей, потреб, інтересів та здібностей. У цій статті більше розглянемо саме нові альтернативні типи дитсадків
4713

Тарифікаційний список педагогів: що і як заповнювати

Визначальною умовою оплати праці в навчальному закладі є тарифікаційний список педагогів, який визначає обсяг педагогічного навантаження, встановлює доплати та надбавки і розраховує фонд оплати праці на місяць. Саме на його підставі визначається потреба в коштах для виплати зарплати педагогічним працівникам на рік. Як його скласти, щоб все врахувати, читайте далі.
43299

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді