МОН: Стандарти НАССР — важливий інструмент для контролю безпеки харчування в закладах освіти

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на канал Messenger — Експертус Освіта! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

З вересня минулого року заклади освіти, які надають послуги з харчування, мають працювати за системою управління безпечністю харчування НАССР. Пропонуємо взяти учать у семінарі-практикумі й дізнатися, як упровадити систему НАССР у дошкільному закладі

Головне завдання системи HACCP — аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подання готової страви. Система НАССР стосується тільки безпечності харчових продуктів і не стосується їхньої якості.

9 квітня 2020 року — другий семінар-практикум «Як упровадити HACCP у дошкільному закладі: не теорія, а практика» від Цифрового видавництва Експертус

Членами груп НАССР можуть бути:

  • заступники директорів з навчально-виховної роботи;
  • шеф-кухарі та кухарі харчоблоків;
  • медичні сестри з дієтичного харчування чи інші медичні працівники закладів.

НАССР – це організація процесів так, щоб обладнання працювало правильно, а приміщення не становило загрози безпечності харчових продуктів. Недостатньо тільки розробити документацію — потрібно налагодити процеси у такий спосіб, щоб їх описати та надати докази того, що ці процеси дозволяють випускати безпечну продукцію.

Впровадження системи НАССР потрібно розпочинати з аналізу виробничих і допоміжних потоків. Їх необхідно організувати так, аби уникнути перехресного забруднення. Виробничі процеси мають бути розділені:

  • фізично — це вимагає належної інфраструктури;
  • у часі — для цього потрібна дисципліна персоналу та опис процесів.

Система має ефективно працювати на кожному етапі виробництва харчових продуктів. Ефективність впровадження системи постійно контролюють і перевіряють аудитори Держпродспоживслужби України. За невпровадження на потужностях системи НАССР на операторів ринку, згідно зі статтею 65 Закону № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», будуть накладені штрафні санкції: від 15 до 30 мінімальних заробітних плат.

Джерело: МОН

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Медитація: піклуємося про ментальне здоров’я — своє і учнів

Чому медитація — проста і пасивна — стає порятунком для людини? Як саме вона впливає на наш мозок та емоції? Які техніки доступні для кожного з нас, щоб віднайти свій особистий «тихий острівець» у шаленому потоці повсякденного? Використайте прості техніки, щоб допомогти собі та навчити своїх учнів
2781

Вступна кампанія 2026: основні орієнтири

Якою буде вступна кампанія 2026 в Україні, яких змін та нововведень очікувати? Проаналізуємо чинні документи, офіційні заяви та пропозиції, які обговорюються
220

Документи асистента вчителя у роботі з учнями з особливими освітніми потребами

Документація асистента вчителя не остаточно унормована. Заклад освіти самостійно затверджує перелік документів на основі посадових обов'язків асистента вчителя та окремих нормативних документів і роз’яснень
273334

Як і навіщо аналізувати урок вчителя

Аналіз уроку — частина внутрішньошкільного контролю. Яка його мета, як підготуватися до відвідування уроку, які типові помилки в аналізуванні уроків мають місце — у статті.
256605

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді