Музична гра — гра в радість

Вивчаючи музику, можна грати у будь-що: перевтілюватися на основі музичних вражень у композиторів різних епох та країн, ставати керманичами чудернацьких інструментальних «космольотів», будувати музичні «халабуди» із нашарування різних звуків та ритмів, вигадувати мелодії для різної погоди тощо. Пропускати музичні враження крізь гру та власну уяву — весело, тож і опановувати знання і набувати компетенцій буде легко

У своїй книзі «Полліанна» американська письменниця Елеонор Портер понад сто років тому описала, як можна в буденних, іноді дуже прикрих ситуаціях віднаходити позитив. Варто грати в радість, — навчав маленьку Полліанну її тато. От, наприклад, отримала дівчинка у місіонерській посилці милиці замість омріяного подарунку — є привід радіти, адже милиці їй не потрібні. Ось де щастя! Або коли страшенно не подобається понеділок, треба й у ньому знайти «бризки» радості: до наступного понеділка аж шість днів.

Погодьтеся, чудова ідея: замість множити нарікання — розпочніть грати в радість щодня.

Приміром, на музичному занятті хтось із вихованців засмутився, бо раз у раз не потрапляє в ноти або забуває рухи таночка — перетворіть це на «плюс». Повідомте, що йому дуже пощастило, адже він отримує чарівний квиток на індивідуальне заняття, на якому йому розкриють усі таємниці музики. Будьте певні, така пропозиція одразу підбадьорить «невдаху», він не зациклюватиметься на своїх хибах.

Тому, хто припускався помилок співаючи, запропонуйте побувати в ролі керівника хору. Відтак звичайні співи, проте за порухом власної руки, стануть цікавою грою — тією, що дасть змогу насолодитися музикою невимушено, зі сміхом, і водночас наблизитися до відчуття прекрасного.

Педагогам, які прагнуть домірно дитячому віку розв’язувати завдання естетичного виховання та творчого розвитку, стануть у пригоді музично-дидактичні ігри, презентовані в журналі «Музичний керівник» № 8/2016.

До вашої уваги також:

  • сценарій «Осінні пригоди у світі ПЛЮСПЛЮС»
  • музична казка «Як Осінь фарби шукала»
  • поради фахівця, як розвинути акторські здібності дітей за допомогою розігрування етюдів-пантомім
  • пісні та ігри на осінню тематику.

Скористайтеся ними — і вашим вихованцям не доведеться «хнюпитися», навіть коли дощить, адже привід для радості у них буде щоразу пречудовий.

А в попередньому числі журналу — Музична аптечка — до ваших послуг!

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді