Україна відчуває гострий дефіцит фахівців сфери матеріального виробництва

Роботодавці всіх сфер господарювання та посадовці всіх рівнів мають об’єднати зусилля в напрямку побудови відносин соціального партнерства при підготовці робочих кадрів. Результатом таких взаємовідносин стане новий поштовх в розвитку економіки.

Економіка України відчуває гострий дефіцит кваліфікованих робітників у сфері матеріального виробництва.

Про це заявив народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, радник міністра освіти і науки, молоді та спорту України Сергій Баранов-Мохорт.

За словами радника міністра, кількість активного робочого населення практично зрівнялася з кількістю пенсіонерів, на деяких підприємствах з ряду професій середній вік працівників наблизився до пенсійного.

Баранов-Мохорт пояснює, що така ситуація гальмує економічне зростання та унеможливлює достатнє вирішення питання соціального забезпечення. «Особливо актуальним стає питання мобільності, конкурентоспроможності та рівня кваліфікації робітників. Їх підготовка та підвищення кваліфікації мають відповідати зростаючим вимогам сучасного виробництва та роботодавця на ринку праці. Що тут казати: в сільській місцевості вже нелегко знайти, наприклад, токаря, зварювальника чи слюсаря. Чи родитиме хліб на полях, якщо обслужити, відремонтувати техніку буде нікому?», ― сказав він.

Радник глави МОНмолодьспорту також зауважив, що сьогодні існують труднощі в здійсненні професійно-практичної підготовки кадрів, відсутність умов для виконання в повному обсязі програм виробничого навчання та виробничої практики, відсутності нової потужної матеріально-технічної бази. «Причому, в сьогоднішніх умовах навчальний заклад самостійно, без допомоги інвесторів та роботодавців, не має можливості покращити ситуацію», ― зазначив він.

Депутат  також висловив переконання, що у сучасних умовах неодмінно повинен працювати механізм: «освіта ― наука ― виробництво». «Саме тому, роботодавці всіх сфер господарювання та посадовці всіх рівнів мають об’єднати зусилля в напрямку побудови відносин соціального партнерства при підготовці робочих кадрів. Результатом таких взаємовідносин стане новий поштовх в розвитку економіки, розкриття інтелекту та талановитості українського народу через систему профтехосвіти», ― резюмував він.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді