Учителі-предметники оцінили підручники для 11-го класу

Інститут інноваційних технологій і змісту освіти опрацював аналітичні матеріали моніторингового дослідження якості підручників для загальноосвітніх навчальних закладів. Оголошено результати оцінювання підручників для 11-го класу вчителями-предметниками.

Відділ моніторингу освітніх процесів Інституту інноваційних технологій і змісту освіти провів моніторингове дослідження якості підручників для загальноосвітніх навчальних закладів.

Дослідження здійснювалося на виконання наказу Міністерства освіти і науки України «Про проведення апробації та моніторингових досліджень якості навчальної літератури для загальноосвітніх навчальних закладів у 2011/2012 – 2012/2013 навчальних роках» від 15.09.2011 №1068.

У рамках дослідження було опитано 121 281 респондента шляхом поділу на три групи: учителі-предметники, які навчають учнів у 11-х класах, одинадцятикласники та їхні батьки. На сьогодні опрацьовано результати оцінювання підручників учителями-предметниками.

Переважна більшість опитаних педагогів має значний досвід викладання певного шкільного предмету. Досвід та кваліфікація дозволили їм об’єктивно оцінити показники якості навчальних книг та висловити свої пропозиції щодо їх поліпшення. 

У цілому, вчителі охарактеризували підручники як такі, що репрезентують знання і види діяльності з кожного конкретного навчального предмета. Та поряд з тим, педагоги висловлюють ряд зауважень щодо якості їх окремих компонентів та формулюють конструктивні побажання відносно шляхів усунення виявлених недоліків.

Наприклад, у деяких підручниках педагоги виявили невідповідності, помилки, неточності тощо.

Учасники дослідження вказують, що наявність у підручниках будь-якого виду помилок потребує перевірки й уточнення, відволікає увагу вчителів та учнів і заважає навчально-виховному процесу.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді