Позитивне прийняття дитини

Зустрічайте грудневе число журналу «Практичний психолог: Школа». У його матеріалах подано комплекс інтерактивних профорієнтаційних ігор, наведено елементи арт-терапевтичних технік та визначено чинники, що впливають на адаптацію дитини до школи.

Матеріали грудневого числа журналу «Практичний психолог: Школа» висвітлюють питання медіа-соціалізації дітей, організації профорієнтаційної роботи в ігровому форматі, профілактики стресів у педагогічній праці тощо.

Зокрема, у статті «Ризики медіа-соціалізації дітей» висвітлено проблему надмірного споживання медіа-продукції дітьми, розглянуто медіа-ризики для підліткового та юнацького віку, а також періоду дорослості.

У статті «Психосоматичні захворювання у дитини» визначено чинники хворобливості дитини під час адаптації до школи, охарактеризовано особливості психосоматичних захворювань дітей, а також розкрито способи розмежування психоматичних захворювань та симуляції хвороб. Також у статті подано рекомендації для батьків щодо дій під час тривалої хвороби дитини та в разі симулювання дитиною захворювання.

Відомо, що гра є оптимальною формою організації розвитку дитини. Використання ігор у профорієнтаційній роботі має максимальний ефект. Про те, як досягти його, читайте в статті «Ігровий підхід у профорієнтаційній роботі практичного психолога». У пригоді фахівцю стане зокрема комплекс інтерактивних профорієнтаційних ігор, поданий у статті.

Педагогічний оптимізм — це запорука реалізації особистісного потенціалу кожної дитини та ефективності навчально-виховного процесу. Про психолого-педагогічний консиліум як засіб запобігання стигматизації йдеться у статті «Взаємини між учителем та учнем: запобігаємо стигматизації». У статті також подано конспект психолого-педагогічного консиліуму «Формуємо об’єктивне ставлення до учня».

Питанню формування позиції безумовного прийняття людиною іншої людини присвячено статтю «Позиція позитивного прийняття іншого та конфліктологічна компетентність школярів». На допомогу практичному психологові у статті вміщено вправи на формування у здорових школярів позиції позитивного прийняття дитини з особливими освітніми потребами, а також формування конфліктологічної компетентності у здорових школярів.

Про елементи арт-терапевтичних технік, зокрема казкотерапії та піскової терапії, як засіб зняття емоційного напруження, тривожності читайте в статті «Техніки збереження та зміцнення психічного здоров’я дитини», у якій подано конспект семінару-практикуму для батьків «Збереження та зміцнення психологічного здоров’я дитини».

Основні методи боротьби зі стресом розглянуто в статті «Профілактика стресів у педагогічній практиці». У пригоді фахівцю стане також конспект інтерактивного заняття «Виявлення та подолання стресу в педагогічному колективі», що подано в статті.

Усе це та багато іншої корисної та цікавої інформації на сторінках щомісячного журналу «Практичний психолог: Школа».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді