Петриківський розпис включили до Списку нематеріальної культурної спадщини людства

ЮНЕСКО визнало Петриківський розпис нематеріальною культурною спадщиною людства. Статус українського декоративно-орнаментального народного малярства визначили під час робочої сесії комітету ООН.

Комітет Всесвітньої спадщини Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) включив Петриківський розпис до Списку нематеріальної культурної спадщини людства.

Відповідне рішення було ухвалено під час 8-ї сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО у м. Баку (Республіка Азербайджан). У роботі 8-ї сесії взяли участь 600 експертів з 95 країн світу.

«ЮНЕСКО прийняло рішення про включення Петриківського розпису до Списку нематеріальної культурної спадщини людства. Вперше у своїй історії Україна виборола такий почесний статус. Пишаємося тим, що наш національний культурний скарб визнано в усьому світі», — розповів Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул.

Як відомо, Петриківський розпис отримав свою назву від козацького села Петриківка, розташованого на Дніпропетровщині.

Варто зазначити, що протягом останніх трьох років реалізується проект з популяризації Петриківського розпису за кордоном. У рамках проекту вже було проведено понад 50 виставок у багатьох країнах світу.

Крім того, на Дніпропетровщині впроваджуються спеціальні програми у навчальних закладах регіону та затверджено єдиний регіональний урок з навчання школярів основам Петриківського розпису.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді