10 грудня відзначається Міжнародний день прав людини

Щороку 10 грудня відзначається Міжнародний день прав людини. Традиційно в цей день проводять круглі столи та конференції, що покликані привернути увагу всього світу до питання захисту прав людини та нагадати про механізми забезпечення добробуту суспільства.

10 грудня міжнародна спільнота відзначає День прав людини (Human Rights Day). Саме в цей день у 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини.

Уперше цей день відзначили у 1950 році. Тоді Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію 423 (V), якою закликала всі небайдужі організації започаткувати нове свято. Відтоді цей день відзначається для привернення уваги світової спільноти до Загальної декларації прав людини.

Загальна декларація прав людини містить комплекс політичних, громадянських, соціальних, культурних та економічних прав. Декларація внесена до Книги рекордів Гіннеса, оскільки документ перекладений на більш ніж 400 мов та діалектів світу.

Також права людини у сфері освіти, культури, науки викладено в конвенціях, що були ухвалені ЮНЕСКО. Зокрема, у 1960 році було прийнято Конвенцію по боротьбі з дискримінацією у сфері освіти.

Крім того, в якості окремої категорії було визначено права дитини. Так, Декларацією прав дитини (1959) та Конвенцією про права дитини (1989) враховано практично всі моменти, пов’язані із життям та становищем дитини у суспільстві.

Як відомо, щороку ООН обирає гасло проведення Дня прав людини. У 2012 році його відзначали під гаслом «Мій голос має значення». Тема 2013 року — «20 років боротьби за ваші права», приурочена до 20-річчя Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Традиційно в цей день проводять засідання круглих столів, міжнародні конференції з питань дотримання прав людини, покази телевізійних програм відповідної тематики, де згадують про механізми досягнення безпеки в суспільстві та виховання підростаючих поколінь у дусі дотримання прав людини.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді