Набрали чинності зміни в законодавстві про захист персональних даних

Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних». Відтепер функції нагляду та контролю за дотриманням відповідного законодавства здійснює омбудсмен.

З 1 січня 2014 року набрали чинності зміни, внесені до деяких законодавчих актів щодо захисту персональних даних. Відповідні зміни внесено до Закону України «Про захист персональних даних» та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

З огляду на те, що за час функціонування Закону України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 № 2297-VI було виявлено низку недоліків та неточностей, з нового року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних» від 03.07.2013 № 383 VI.

Відтепер функції нагляду та контролю за дотриманням законодавства у сфері захисту персональних даних здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини (омбудсмен).

Він має широке коло повноважень, зокрема:

  • отримує пропозиції, скарги та інші звернення фізичних і юридичних осіб з питань захисту персональних даних та приймає рішення за результатами їх розгляду;
  • проводить на підставі звернень або за власною ініціативою виїзні та безвиїзні, планові, позапланові перевірки володільців або розпорядників персональних даних;
  • отримує на свою вимогу та має доступ до будь-якої інформації (документів) володільців або розпорядників персональних даних, які необхідні для здійснення контролю за забезпеченням захисту персональних даних;
  • затверджує нормативно-правові акти у сфері захисту персональних даних;
  • складає протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності та направляє їх до суду.

Відтепер процедура державної реєстрації баз персональних даних передбачає обов’язкове повідомлення омбудсмена про обробку персональних даних.

Також закон забороняє обробку персональних даних про здоров’я; расове або етнічне походження; політичні, релігійні або світоглядні переконання; членство в політичних партіях та професійних спілках; засудження до кримінального покарання.

Обробляти персональні дані без застосування відповідних положень фізичні особи можуть виключно для особистих чи побутових потреб, а також для журналістських і творчих цілей.

Усі зміни, внесені у законодавство щодо захисту персональних даних розглянуто та проаналізовано на сторінках листопадового номера журналу «Практика управління закладом освіти». Зазначені документи розміщено в експертно-правових системах «Експертус: Дошкільний заклад» та «Експертус: Школа».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді