У МОН розробили навчальні плани для дітей з особливими потребами

Міністерством освіти і науки України розроблено Типові навчальні плани спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з особливими освітніми потребами. У відомстві також визначили етапи введення навчальних планів у дію.

З огляду на впровадження з 1 вересня 2014 року Державного стандарту початкової загальної освіти для дітей з особливими освітніми потребами у Міністерстві освіти і науки України (МОН) розробили Типові навчальні плани спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з особливими освітніми потребами.

Відповідний наказ підписав заступник Міністра освіти і науки України Борис Жебровський.

Згідно з документом типові навчальні плани визначають зміст і структуру початкової загальної освіти дітей з особливими освітніми потребами за допомогою інваріантної та варіативної складових. Вони встановлюють погодинне співвідношення між освітніми галузями, гранично тижневе навантаження учнів, загальнотижневу кількість годин за освітніми галузями та загальнотижневу кількість годин на корекційно-розвиткові заняття.

У міністерстві планують увести Типові навчальні плани спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, в дію поетапно:

  • у підготовчих, 1-2-х класах — з 2014/2015 навчального року;
  • у 3-х класах — з 2015/2016 навчального року;
  • у 4-х класах — з 2016/2017 навчального року.

Також передбачено проведення корекційно-розвиткових занять, змістове наповнення яких буде визначатися з урахуванням особливостей психофізичного розвитку дітей.

Розроблені типові навчальні плани зорієнтовані на роботу початкової школи за 5-денним навчальними тижнем та протягом 5 років навчання. Ознайомтеся з ними докладніше.

Також повідомляємо, що зазначений документ розміщено в експертно-правовій системі «Експертус: Школа».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді