Психологічний супровід становлення вікових новоутворень дошкільника

Саме цій темі присвячено липневе число журналу «Практичний психолог: Дитячий садок». Новоутворення дошкільного дитинства, психологічний супровід становлення емоційної децентрації, особливості вивчення розвитку уяви в дошкільників — усе це та багато іншої корисної інформації читайте на сторінках фахового журналу.

Публікації липневого числа журналу «Практичний психолог: Дитячий садок» присвячені психологічному супроводу становлення вікових новоутворень у дошкільників. Це питання визначає ефективність освітнього процесу в дитячому садку, адже вікові новоутворення результують процес психічного розвитку дитини у віковому періоді.

Від цілісності уявлень практичного психолога, педагогів та батьків про особистісні новоутворення дошкільного дитинства, від майстерності визначати і характеризувати їх залежить успіх розв’язання проблеми повноцінного розвитку особистісного потенціалу дитини. Тож у пригоді фахівцю стане стаття «Психологічні новоутворення дошкільного дитинства».

Своєчасна поява вікових новоутворень та якість їх прояву є критеріями якості організації освітнього процесу в дитячому садку. А врахувати особливості, тонкощі, нюанси індивідуального розвитку кожної дитини в освітньому процесі дитячого садка можливо за умови адекватної організації психологічного супроводу. У цьому практичному психологу допоможуть статті «Психологічний супровід становлення емоційної децентрації» та «Особливості психологічного супроводу становлення та розвитку уяви».

Однією з передумов грамотного та ефективного психологічного супроводу розвитку дошкільника є вивчення розвитку його уяви, що є центральним новоутворенням дошкільного періоду. Про діагностичний етап розвитку уяви, а також його інструментальне забезпечення — у статті «Особливості вивчення розвитку уяви в дошкільників».

Формувати уміння розрізняти і розуміти почуття та емоції інших потрібно вже з дитинства. Завдання практичного психолога — максимально залучити до цього процесу батьків та педагогів. Про особливості формування емоційної компетентності дошкільників читайте в публікації «Емоційна децентрація — вікове новоутворення старших дошкільників», у якій подано конспект тренінгового заняття для батьків і педагогів «Здатність до емоційної децентрації — важливе новоутворення дитини старшого дошкільного віку», а також анкету для батьків «Чи вміє Ваша дитина співпереживати?».

Практичний психолог, який прагне бути ефективним у своїй діяльності, має враховувати, що робота в команді однодумців набагато результативніша, аніж самостійна — особливо щодо формування соціально-ціннісної поведінки дошкільників. Спільні зусилля практичного психолога, вихователя-методиста та інших працівників дитячого садочка сприяють досягненню поставлених цілей психологічного супроводу. Як цього досягти дізнаєтеся зі статті «Робота щодо формування соціально-ціннісної поведінки дошкільників».

Результати редакційного конкурсу, критерії вікової періодизації психічного розвитку, поради та рекомендації для батьків та педагогів щодо забезпечення гармонійного емоційного розвитку дитини, фахова допомога під час стресових ситуацій — усе це та багато іншої корисної інформації читайте на сторінках липневого числа журналу «Практичний психолог: Дитячий садок».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді