Сьогодні святкують Міжнародний день шульги

У світі цей день вперше відзначали 13 серпня 1992 за ініціативою британського Клубу ліворуких, створеного в 1990 році. В Україні Міжнародний день шульги святкують вдруге.

Вперше Міжнародний день шульги запропоновано святкувати у 1976 році у документі «Білль про ліворуких». Міжнародна конфедерація ліворуких (штат Канзас, США) запропонувала відзначати 13 серпня Міжнародний день шульги, що знаменує боротьбу за свободу і гідність ліворуких усього світу.

У світі цей день вперше відзначали 13 серпня 1992 за ініціативою британського Клубу ліворуких, створеного в 1990 році. В Україні Міжнародний день шульги святкують вдруге.

Цього дня лівші всього світу прагнуть привернути увагу виробників товарів до необхідності враховувати і їхні зручності, влаштовують різноманітні заходи і змагання. Проте головною стурбованістю Клубу ліворуких Великобританії є те, що в багатьох школах країни дітей-шульг, як і раніше, прагнуть перевчити до письма правою рукою, що викликає психологічні стреси і знижує успішність учнів. У ставленні до ліворуких дітей є свої особливості.

Щодо України, то вчителі констатують, що у школах таких дітей більшає з кожним роком. Вразливі, зі слабким імунітетом, відповідальні, але часто невпевнені в собі. Такі діти потребують особливого психологічного супроводу ще в дитячому садку.

На Русі до шульг ставилися підозріло. Їм навіть забороняли надавати свідчення в суді. Вважалося, що шульгою був сам диявол. А в радянських школах завжди таких дітей переучували.

Психологи зазначають, що всі шульги володіють сильним характером і потужним творчим потенціалом. За даними досліджень, ліворукі частіше, ніж праворукі, стають висококласними фахівцями (53% проти 38%). А також рівень IQ у ліворуких помітно вищий, ніж у праворуких.

Серед шульг багато знаменитих людей: Леонардо да Вінчі, Пабло Пікассо, Марк Твен, Лев Толстой, Ейнштейн, Юлій Цезар. Пишуть лівою принц Чарльз та Барак Обама, Джулія Робертс, Анджеліна Джолі, Міла Йовович, Ніколь Кідман.

Багато цікавої та корисної інформації про дітей-шульг ви знайдете у наших публікаціях «Психологічний супровід дитини-шульги в дитячому садку» у журналі № 01/2013 «Практичний психолог: Дитячий садок», а також «Супровід дитини-шульги», «Розвиток дитини-шульги» у випуску № 2014.1 КОЗА-ДИСКа «Шаблони і розробки для вихователя-методиста».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді