Кабмін оновив Стратегію шкільного харчування: фокус на якості, безпеці та розширенні пільг

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на канал Messenger — Експертус Освіта! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

Автор
редактор стрічки новин порталу «Педрада»
Кабмін затвердив Операційний план заходів на 2025–2027 роки для реалізації реформи шкільного харчування. Повідомляємо про ключові зміни до чинної Стратегії реформування системи шкільного харчування

харчування школярів

Кабмін затвердив Операційний план заходів на 2025–2027 роки для реалізації реформи шкільного харчування. Відповідне розпорядження № 1216-р від 7 листопада 2025 року також вносить ключові зміни до чинної Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Оновлення Стратегії є відповіддю на результати, досягнуті протягом 2023–2024 років, а також реакцією на нові виклики, спричинені повномасштабною збройною агресією. Мета — підвищити якість, ефективність та стійкість системи.

НАКАЗИ: як реєструвати та зберігати🖨

Ключові зміни та нові пріоритети:

  • Чітке визначення цілей: уточнено мету, стратегічні та операційні цілі, а також очікувані результати реформи.
  • Регіональний підхід: посилюється стратегічний підхід до впровадження реформи на регіональному та місцевому рівнях, що  вимагає узгоджених дій від усіх ланок влади та освітніх закладів.
  • Розширення безоплатного харчування: передбачається розширення програми, яка забезпечує безоплатне харчування для учнів пільгових категорій.
  • Локальна співпраця: акцент на розвитку співпраці між закладами освіти та місцевими виробниками харчових продуктів і постачальниками послуг. Це має підтримати економіку громад.
  • Міжнародна інтеграція: посилюється міжнародна співпраця та активна участь України у міжнародних ініціативах з розвитку шкільного харчування.

🥘🥧 Харчування в укритті: нові вимоги

Операційний план 2025–2027: основне

Затверджений Операційний план деталізує необхідні правові, організаційні, інституційні та інвестиційні кроки. Його виконання має забезпечити системне впровадження реформи та модернізацію матеріально-технічної бази шкільних їдалень.

Очікувані результати впровадження оновленої Стратегії включають:

  1. Створення ефективної системи забезпечення учнів якісним і безпечним харчуванням.
  2. Формування культури здорових харчових звичок серед учнів та дорослих.
  3. Модернізація шкільних їдалень.
  4. Підтримка місцевих громад та розвиток малого і середнього бізнесу.

Вплив вторгнення Російської Федерації  на реформу шкільного харчування: ключові висновки

Повномасштабне вторгнення РФ значно ускладнило впровадження реформи шкільного харчування, проте зробило її критично важливою для підтримки дітей.

1. Руйнування та зміна формату навчання

  • Пошкодження інфраструктури: станом на жовтень 2025 року 17,1% закладів освіти пошкоджені або повністю зруйновані (зокрема, 226 шкіл повністю знищено).
  • Режим роботи: освітні послуги надавали 11 783 заклади, з них 71,5% – за очною формою, 17% – у змішаному режимі.
  • Харчування: гарячим харчуванням було забезпечено 76,7% учнів, які навчалися очно або змішано.
  • Значення харчування: в умовах війни якісне харчування стало формою захисту, підтримки фізичного та психологічного благополуччя здобувачів освіти.

2. Розширення безоплатного харчування

  • Початкова школа: з жовтня 2024 р. уся початкова школа (понад 1 млн учнів) забезпечується безоплатним харчуванням за рахунок субвенції.
  • Розширення категорій у 2025 р.: з вересня 2025 р. учні 5–11 класів у 9 прифронтових/постраждалих областях (Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська) також забезпечуються безоплатним харчуванням за субвенцією — загалом 419 216 учнів 5-11 класів.
  • Фінансування: загальний обсяг субвенцій на харчування у 2025 році – понад 7 млрд грн.
  • Місцеві пільги: додатково безоплатне харчування надається пільговим категоріям за рахунок місцевих бюджетів.

3. Модернізація та інфраструктурні виклики

  • Стан харчоблоків: критичним викликом залишається модернізація їдалень та харчоблоків, необхідних для безпечного та якісного харчування.
  • Проблеми: недостатня кількість посадкових місць, низька пропускна спроможність, застаріле обладнання.
  • Потреба: оновлення потребують 7992 харчоблоки.
  • Державна підтримка: у 2024 році надано субвенцію 1,5 млрд грн (реалізовано 51 проєкт), у 2025 році передбачено 960 млн грн на модернізацію та придбання обладнання.
  • Новий виклик: організація харчування в захисних спорудах (укриттях) через безпекові загрози.

4. Кадрове забезпечення та міжнародна Підтримка

  • Проблема кадрів: гострою проблемою є нестача кваліфікованого персоналу для харчоблоків та необхідність додаткового навчання кухарів.
  • Навчання: протягом 2023–2025 рр. понад 9500 кухарів пройшли підвищення кваліфікації.
  • Кулінарні центри: для сталого розвитку системи планується створити три кулінарні центри в кожному регіоні (24 проєкти вже реалізовано).
  • Міжнародна підтримка: Фінансова та грантова допомога від міжнародних партнерів є вирішальним чинником для поступу реформи в умовах воєнного стану.

Для детального ознайомлення з текстом розпорядження Кабінету Міністрів України № 1216-р — перейти за посиланням.

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як організувати харчування в укритті закладу освіти: нові вимоги

КМУ оновив норми й порядок харчування в закладах освіти з урахуванням умов воєнного стану. Одна з ключових змін — визначено порядок харчування в укритті. Зі статті знатимете, які приміщення та як облаштувати в укритті, щоб забезпечити харчуванням в ньому дітей і працівників
419

Принципи НАССР для закладів освіти

Щоб запровадити систему управління безпечністю харчування НАССР, в закладі освіти потрібно створити групу, яка у своїй роботі керуватиметься сімома принципами
36330

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді