Приймання продуктiв харчування i продовольчої сировини: крок за кроком

Створюємо комiсiю з бракеражу продуктiв харчування i продовольчої сировини

Згiдно з (далi— Інструкцiя) продукти харчування i продовольчу сировину приймають комiрник (завгосп), кухар дошкiльного навчального закладу або особа, яка визначена наказом керiвника вiдповiдальною за приймання продуктiв, iз залученням медичного працiвника.

Склад комiсiї з бракеражу продуктiв харчування i продовольчої сировини (далi — Комiсiя) на початку календарного або навчального року затверджує наказом керiвникдошкiльного навчального закладу.

Цивільний захист: як організувати в ЗДО: ВЕБІНАР Ознайомлюємо членiв комiсiї з графiком постачання продуктiв i продовольчої сировини

Вiдповiдно до (далi— Порядок), перелiк постачальникiв продуктiв харчування та продовольчої сировини визначається рiшеннями тендерних комiтетiв(комiсiй) за погодженням з територiальною установою державної санiтарно-епiдемiологiчної служби.

Увага!

Пiд час прийняття рiшень тендерними комiтетами (комiсiями) надається перевага постачальникам з прямими поставками та поставками з найменшою кiлькiстю посередникiв.

визначено, що постачальники разом iз засновником (власником), керiвником навчального закладу складають графiки i маршрути постачання.

Для органiзацiї своєчасного приймання продуктiв харчування i продовольчої сировини до дошкiльного навчального закладу, рацiонального розподiлу робочого часу членiв Комiсiї керiвник дошкiльного навчального закладу ознайомлює їх з графiком постачання продуктiв харчування i продовольчої сировини.

Увага!

Обсяг та частота завозу продуктiв харчування та продовольчої сировини регулюються залежно вiд термiнiв їх реалiзацiї та кiлькостi дiтей, якi вiдвiдують дошкiльний навчальний заклад.

Ознайомлюємо членiв Комiсiї з перелiком супровiдних документiв на продукти харчування та продовольчу сировину

Насамперед члени Комiсiї мають знати вимоги нормативних документiвдо продуктiв харчування i продовольчої сировини, що надходитимуть до дошкiльного навчального закладу. Вiдповiдно до усi продукти харчування i продовольча сировина мають надходити до навчальних та оздоровчих закладiв разом iз супровiдними документами, якi мiстять iнформацiю про їх походження та якiсть, зокрема такими:

  • накладними;
  • сертифiкатами вiдповiдностi;
  • висновками санiтарно-епiдемiологiчної експертизи.

Увага!

Документи повиннi засвiдчувати також гатунок продуктiв, категорiю, дату виготовлення на пiдприємствi, термiн реалiзацiї, умови зберiгання (для продуктiв, що швидко псуються, термiн реалiзацiї та час виготовлення зазначають у годинах).

Контролюємо якiсть продуктiв харчування i продовольчої сировини

Якiсть продуктiв харчування i продовольчої сировини визначають зазовнiшнiм виглядом, запахом, смаком, кольором, консистенцiєю.

Вiдповiдно до медична сестра пiд час приймання комiрником (кухарем) продуктiв харчування i продовольчої сировини, якi надходять до дошкiльного навчального закладу, контролює їх безпечнiсть та якiсть у Журналi бракеражу сирої продукцiїза термiнами реалiзацiї i умовами зберiгання.

Увага!

За централiзованої доставки продуктiв харчування їх приймання пiдтверджується не лише розпискою комiрника у супровiдному документi постачальника, а й штампом (печаткою) навчального закладу.

Складаємо Акт бракеражу продуктiв харчування i продовольчої сировини при встановленнi їх недоброякiсностi

Вiдповiдно до при встановленнi недоброякiсностi продукту харчування, продовольчої сировини Комiсiя складає Акт бракеражу продуктiв харчування i продовольчої сировини (далi — Акт) у 3-х примiрниках, якi обов’язково засвiдчує пiдписом керiвникдошкiльного навчального закладу.

Увага!

На продукти харчування, продовольчу сировину з великим (понад стандартний) вiдсотком вiдходiв також оформляють Акт.

Надсилаємо претензiйний лист постачальниковi

Про виявлену неякiсну продукцiю слiд обов’язково повiдомити постачальника у претензiйному листi. У ньомунаводять вiдомостiщодо низької якостi продуктiв, їхньої ваги. До листа обов’язково додають примiрник Акта.

📝 Нова Інструкція з діловодства в ЗДО Повертаємо неякiсну продукцiю постачальниковi

Неякiсну продукцiю на пiдставi Акта повертають постачальнику.

Надсилаємо копiї претензiйного листа

Копiї претензiйного листа обов’язково надсилають до:

  • управлiння освiти i науки мiсцевої державної адмiнiстрацiї;
  • територiальної установи державної санiтарно-епiдемiологiчної служби.

Припиняємо приймання продуктiв харчування, продовольчої сировини при виявленнi нестачi або надлишку одного з їх видiв

визначено, що при виявленнi нестачi або надлишку одного з видiв продуктiв матерiально вiдповiдальна особа зобов’язана припинити приймання продуктiв харчування i продовольчої сировини.

Подальше прийманняпродуктiв харчування здiйснює Комiсiя за участю працiвника бухгалтерiї (якщо вiн є у штатi дошкiльного навчального закладу), представника постачальника, а також представника органу громадського самоврядування (вiд колективу навчального закладу або вiд батькiв).

Складаємо акт приймання продуктiв харчування i продовольчої сировини

Результати приймання продуктiв харчування, продовольчої сировини при виявленнi нестачi або надлишку одного з видiв оформляють актом приймання у 2-х примiрниках: один — для облiку прийнятих продуктiв харчування, другий — для направлення претензiйного листа постачальниковi.

Увага!

Акт складають й той самий день, коли було виявлено нестачу або надлишок продуктiв харчування, продовольчої сировини.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді