Як створити психологічно комфортне середовище в групі

Атомосфера в колективі відіграє чи не найважливішу роль у ефективності роботи. А що вже казати про дітей. Адже в групі, де панує розуміння, підтримка, хороший настрій навчатися значно легше. Читайте в статті про те, як легко створити комфортні умови для дітей у закладі освіти

Адаптація до садка: як забезпечити

Діти бувають різні, тому і підхід до них має відрізнятись. Перший важливий етап у спілкуванні з дітьми – розуміння їхнього характеру, а також терплячість і поступовість.

Маленькі непосиди: правильний підхід

Психологи радять поменше лаяти та обмежувати гіперактивних дітей. Адже вони роблять це ненавмисно. Навпаки, потрібно дати їм можливість більше рухатись, залучати до ігор. Таким чином вони зможуть з користю використати надлишок своєї енергії. А от лаяти таких дітей, намагатись припинити чи обмежити їхні дії не варто. Зазвичай, це викликає зворотню реакцію – малюк буде робити все наперекір. Таким дітям часто потрібна постійна похвала та зосередженість навіть на незначних успіхах. Це допоможе зміцнити впевненість дитини.

Не зловживайте заборонами і вимогами, тому що це розвиває у дітей пасивність і знижує їхню самооцінку.

Як поводитись з тихими дітками

Приділяйте не менше уваги тихим, сором'язливим вихованцям. Зазвичай такі діти замкнуті у собі, їм важко висловлювати свої емоції. Тому завданням вихователя є навчити спілкуванню та взаємодії з іншими дітьми. Для цього чудово підійдуть колективні ігри.

За замкнутістю часто криється низька самооцінка, дитина боїться видатись смішною, болісно сприймає критику. Тому важливо як можна частіше виділяти позитивні, сильні риси характеру дитини. Заохочуйте будь-яку ініціативу.

Що криється за агресією малечі

Основними причинами виявлення агресії у дітей є:

- Бажання привернути до себе увагу

- Прагнення бути головним

- Як захисна реакція на агресію інших, наприклад у сім'ї.

Тому дуже важливою є проведення виховної бесіди з батьками, можна залучити до обговорення психолога.

З такими дітьми важливо встановити контакт, створити атмосферу відвертості та довіри. Потрібно знайти баланс між тактовністю у ставленні до дитини та чітким формулюванням своїх вимог.

Дуже корисно організувати зону для психологічного розвантаження, де можна виразити свої емоції шляхом биття подушки, розривання паперу, тощо.

У дітей з підвищеною агресивністю, зазвичай погані стосунки у колективі. Щоб допомогти це виправити, пропонуємо організовувати спокійні колективні ігри. Наприклад, стоячи у колі, імітувати хвилю за допомогою рук, передавати м'яч, тощо. Перевести агресію можна у щось інше, позитивне. Для прикладу, запропонуйте дитині рухливі види спорту, такі як футбол, баскетбол. Допоможуть і творчі види діяльності, які сприяють заспокоєнню, як от малювання піском, аквареллю, ліплення, тощо.

Як день розпочнеш – так його і проведеш

З наближенням холоду та похмурості, спробуйте розпочати день з чогось приємного і теплого. Придумайте привітання в колі, де кожен по черзі буде казати щось приємне один одному. Важливо налаштувати дітей на позитивний і продуктивний день, де не буде місце сваркам та неслухняності. Створіть атмосферу доброзичливості та захищеності і тоді поганий настрій чи агресія відступить сама собою.

За матеріалами статті журналу Практичний психолог: Дитячий садок



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді