День працівників освіти: що треба знати

Напередодні Дня працівників освіти розповідаємо про його історію та традиції святкування в Україні

Як організувати атестацію педагогів у 2023/2024 році

Історія свята Дня працівників освіти

В нашій країні День вчителя вперше неофіційно відзначили ще 1965 року, а вже у 1980 році свято визнали офіційним.

Вже тоді свято почало асоціюватися з подарунками та квітами. Але насправді, семантика цього свята, його значення – не про дарунки, а про глибоку подяку та пошану. Адже варто дякувати педагогам не лише за їх роботу, а й за вплив, значення та видатні вчинки. Історія знає чимало прикладів, коли простий учитель змінював життя дитини, класу та цілого міста.

Знижки на навчання для освітян

День працівників освіти: що треба знати

СКАЧАТИ ЛИСТІВКУ

Одного разу в Нью-Йорку

Наприклад, у школі, куди прийшла вчитель музики з Нью-Йорка Меліса Сальгеро, її предмет не викладався понад 30 років. Ба більше, там навіть не було музичних інструментів та коштів на їхнє придбання. До того ж сама школа знаходилася в кримінальному районі — Бронксі — у якому 60% дітей живуть за межею бідності.

Меліса не здалася, а почала долати проблем. Після великої кількості запитів на гранти, їй вдалося здобути для школи необхідні інструменти. Її музична програма мала великий успіх – діти, що займалися у Меліси, не лише навчилися музики, а й стали краще поводитись і вчитись. За результатами роботи Меліса отримала премію кращого музичного вчителя Америки.

Український педагог-експериментатор

Видатні приклади серед педагогів є і в Україні. Наприклад, Сергій Петрович — учитель технології та інформатики у Вінницькій школі № 16 та Вінницькому коледжі НУХТ.

Пан Сергій мав серйозні проблеми зі слухом впродовж 10 років, але не припиняв роботу вчителем. Водночас він захистив дисертацію та вигравав гранти для коледжу. Серед його головних розробок — ідея «СМАРТ-кабінету фізики». Разом із колегою він вмонтував різні датчики в стіни кабінету, які учні використовують для навчання та написання робіт.

Цього року Сергія Петровича номіновано на GlobalTeachersPrizeUkraine. І це ще раз свідчить, що вчитель має неймовірну силу змінювати світ довкола себе та впливати на майбутнє інших.

Тому важливо не формальне святкування Дня Вчителя, а увага і повага до вчителів.

Коли святкують День вчителя у 2023 році

В Україні День вчителя відзначають у першу неділю жовтня. У 2023 році освітяни відзначатимуть професійне свято у неділю, 1 жовтня. Зазвичай учні вітають вчителів напередодні – цьогоріч у п'ятницю, 29 вересня.

Традиції святкування Дня працівників освіти

  1. Традиційний спосіб святкування Дня працівників освіти — святковий концерт. Окрім того, це завжди п’ятниця, а отже – скорочений день. Ідеальний варіант, аби учні могли розкрити свої таланти, зайвий раз вигадати креативні номери та підготувати виступи.
  2. Не менш цікавий спосіб святкування Дня працівників освіти — День самоврядування. Що це? Зміна правил, коли вчителі перекладають свої обв’язки на старшокласників. Вони можуть проводити уроки в молодших класах, виконувати обов’язки директора школи та його заступників.
  3. Під час повномасштабної війни багато вчителів закликають учнів не дарувати їм подарунки, а спрямувати кошти на ЗСУ. Також багато закладів освіти відмовилися від гучного святкування і обмежуються онлайн-зустрічами. 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді