Оформлюємо в ДНЗ меню-вимогу на видачу продуктів харчування

Щодня відповідно до наявних продуктів харчування та враховуючи примірне двотижневе меню й картотеку страв у дошкільному навчальному закладі необхідно оформлювати меню-вимогу на видачу продуктів харчування («меню-вимога» за назвою типової форми, до якої заноситься меню-розкладка)

Для оформлення документа використовують типову форму № 3-4а, затв. наказом Державного казначейства України «Про затвердження типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ та інструкції про їх складання» від 18.12.2000 № 130.

Меню-вимогу на видачу продуктів харчування складають єдину для всіх дітей дошкільного закладу, але з різним виходом страв за віковими групами дітей (відповідно до затверджених норм харчування):

  • до трьох років
  • від трьох до шести (семи) років.

Для харчування дітей віком від двох місяців до одного року оформлюють окрему меню-вимогу, оскільки їх харчування здійснюють за призначенням лікаря.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Що зазначають у меню-вимозі

Насамперед у меню-вимозі зазначають дату, на яку його складають.

Кількість дітей

Потім уносять дані про кількість дітей, присутніх у дошкільному закладі в день оформлення меню-вимоги, до рядка «Кількість чол.».

Кількість дітей зазначають відповідно до наявних у дошкільному навчальному закладі вікових груп (графи «До 3-х р.», «Від 3-х до 6(7) р.»).

Якщо у закладі є пільгові категорії дітей, то кількість таких дітей можна зазначати у відповідній графі.

Наприклад, у графі «Від 3-х до 6(7) р.» зазначають: 15, з них 5 «чорноб.».

Поряд з кількістю дітей віком від одного до трьох років зазвичай зазначають «+2» — дві порції:

  • для зняття проби відповідальною особою
  • добова проба кожної страви раціону.

Назви страв

Далі до меню-вимоги вносять назви страв — відповідно до прийомів їжі (сніданок, обід, полуденок, вечеря).

Назва страви у меню-вимозі має бути повною та обов’язково збігатися з назвою страви у картці-розкладі.

Кількість порцій

Після цього в рядку «Кількість порцій» фіксують кількість порцій окремо для дітей кожної вікової групи. При цьому до кількості порцій для дітей віком від одного до трьох років додають ще дві порції — для зняття проби відповідальною особою та добову пробу кожної страви раціону.

У розділі «Для обсл. пер.» зазначають кількість порцій для працівників дошкільного навчального закладу, які харчуються тут.

Зауважте!

Зняттю проби не підлягають продукти промислового виробництва:

  • сосиски
  • тверді сири
  • кондитерські вироби (цукерки, вафлі, печиво тощо)
  • хліб
  • масло вершкове
  • фрукти
  • ягоди

Вихід страв

У рядку «Вихід — вага порцій» зазначають вихід кожної страви у грамах окремо для вікової групи (ясла, садок) та за потреби вихід страви для пільгової категорії дітей.

Якщо страва складається з декількох інгредієнтів, то дані для різних вікових груп розмежовують двома скісними рисками.

Наприклад

Під чарункою «Чай з лимоном» у рядку «Вихід — вага порцій» зазначають 150/5//180/6

При цьому 150/5 — це вага інгредієнтів страви для однієї дитини ясельної групи, 180/6 — для дитини садової групи

Для працівників дошкільного закладу, які харчуються, виписують продукти харчування за нормами харчування для дітей старшої вікової групи. Тож відповідні записи роблять у рядку «Вихід — вага порцій» розділу «Для обсл. пер.».

Ураховуючи перелік продуктів, зазначених у картці-розкладі для кожної страви, у стовпчиках меню-вимоги під назвою кожної страви та навпроти назви кожного продукту, що необхідний для приготування цієї страви, записують його масу брутто у вигляді дробу:

  • у чисельнику — на одну дитину кожної вікової групи (ясла, садок) у грамах — дані вносять через скісну риску
  • у знаменнику — на всіх дітей разом у кілограмах, літрах, штуках*.

* На практиці у деяких дошкільних навчальних закладах ці дані зазначають у грамах, мілілітрах, штуках.

Наприклад

Для приготування молочної рисової каші 45 дітям садових груп обраховують об’єм молока так:

170 мл × 45 = 7 650 мл

Отриманий результат переводять в літри:

7 650 ÷ 1 000 = 7,65 л

Запис у чарунці меню-вимоги «Молочна рисова каша» — «Молоко свіже» матиме такий вигляд:

170
7,65

Обраховують кількість масла вершкового: якщо на одну дитину садової групи передбачено 3 г масла вершкового, то відповідно для 45 дітей необхідно 135 г.

Запис про масло вершкове у відповідній чарунці меню-вимоги —

__3__
0,135

Записи про закладку рису, цукру та солі вносять аналогічно. До стовпчика меню-вимоги, де вказана відповідна назва страви (у наведеному прикладі це «Молочна рисова каша»), вносять такі записи у відповідних чарунках:

Рис — __17__
0,765

Цукор — __5__
0,225

Сіль — __0,5__
0,0225

У стовпчик «Разом «на дітей» та стовпчик «Разом на персонал» (за потреби) вносять необхідну масу кожного продукту на день у кілограмах, літрах, штуках. Якщо є продукти, які в цей день непотрібно видавати, то в чарунках ставлять риску

Якщо прийшли четверо і більше дітей понад кількість дітей, на яку розраховане меню, то для них виписують продукти додатково — оформлюють додаткове меню-вимогу.

Коли складання меню-вимоги завершене

Повністю оформленим меню-вимогу можна вважати лише тоді, коли:

  • у ньому стоять підписи осіб, які його складали

– медичної сестри

– кухаря

– комірника

  • керівник дошкільного навчального закладу його затвердив.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Вебінар ВМДЗ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді