Для оформлення документа використовують типову форму № 3-4а, затв. наказом Державного казначейства України «Про затвердження типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ та інструкції про їх складання» від 18.12.2000 № 130.
Меню-вимогу на видачу продуктів харчування складають єдину для всіх дітей дошкільного закладу, але з різним виходом страв за віковими групами дітей (відповідно до затверджених норм харчування):
- до трьох років
- від трьох до шести (семи) років.
Для харчування дітей віком від двох місяців до одного року оформлюють окрему меню-вимогу, оскільки їх харчування здійснюють за призначенням лікаря.
Справи керівника у жовтні: що проконтролювати
Хто й за що відповідає
Що зазначають у меню-вимозі
Насамперед у меню-вимозі зазначають дату, на яку його складають.
Кількість дітей
Потім уносять дані про кількість дітей, присутніх у дошкільному закладі в день оформлення меню-вимоги, до рядка «Кількість чол.».
Кількість дітей зазначають відповідно до наявних у дошкільному навчальному закладі вікових груп (графи «До 3-х р.», «Від 3-х до 6(7) р.»).
Якщо у закладі є пільгові категорії дітей, то кількість таких дітей можна зазначати у відповідній графі.
Наприклад, у графі «Від 3-х до 6(7) р.» зазначають: 15, з них 5 «чорноб.».
Поряд з кількістю дітей віком від одного до трьох років зазвичай зазначають «+2» — дві порції:
- для зняття проби відповідальною особою
- добова проба кожної страви раціону.
Назви страв
Далі до меню-вимоги вносять назви страв — відповідно до прийомів їжі (сніданок, обід, полуденок, вечеря).
Назва страви у меню-вимозі має бути повною та обов’язково збігатися з назвою страви у картці-розкладі.
Кількість порцій
Після цього в рядку «Кількість порцій» фіксують кількість порцій окремо для дітей кожної вікової групи. При цьому до кількості порцій для дітей віком від одного до трьох років додають ще дві порції — для зняття проби відповідальною особою та добову пробу кожної страви раціону.
У розділі «Для обсл. пер.» зазначають кількість порцій для працівників дошкільного навчального закладу, які харчуються тут.
Вихід страв
У рядку «Вихід — вага порцій» зазначають вихід кожної страви у грамах окремо для вікової групи (ясла, садок) та за потреби вихід страви для пільгової категорії дітей.
Якщо страва складається з декількох інгредієнтів, то дані для різних вікових груп розмежовують двома скісними рисками.
Наприклад
Під чарункою «Чай з лимоном» у рядку «Вихід — вага порцій» зазначають 150/5//180/6
При цьому 150/5 — це вага інгредієнтів страви для однієї дитини ясельної групи, 180/6 — для дитини садової групи
Для працівників дошкільного закладу, які харчуються, виписують продукти харчування за нормами харчування для дітей старшої вікової групи. Тож відповідні записи роблять у рядку «Вихід — вага порцій» розділу «Для обсл. пер.».
Ураховуючи перелік продуктів, зазначених у картці-розкладі для кожної страви, у стовпчиках меню-вимоги під назвою кожної страви та навпроти назви кожного продукту, що необхідний для приготування цієї страви, записують його масу брутто у вигляді дробу:
- у чисельнику — на одну дитину кожної вікової групи (ясла, садок) у грамах — дані вносять через скісну риску
- у знаменнику — на всіх дітей разом у кілограмах, літрах, штуках*.
* На практиці у деяких дошкільних навчальних закладах ці дані зазначають у грамах, мілілітрах, штуках.
Якщо прийшли четверо і більше дітей понад кількість дітей, на яку розраховане меню, то для них виписують продукти додатково — оформлюють додаткове меню-вимогу.
Коли складання меню-вимоги завершене
Повністю оформленим меню-вимогу можна вважати лише тоді, коли:
- у ньому стоять підписи осіб, які його складали
– медичної сестри
– кухаря
– комірника
- керівник дошкільного навчального закладу його затвердив.