Як то страви готувати, щоб дітей вітамінізувати

Значення вітамінів у раціоні дітей дошкільного віку не переоцінити. Як забезпечити дітей необхідною кількістю вітамінів упродовж року?

Чи має медсестра надати допомогу при невідкладному стані

Досить часто в дитячому раціоні спостерігають недостатній вміст вітамінів.

Задля достатньої вітамінної забезпеченості дітей слід:

  • підвищувати вітамінну цінність дитячого харчування
  • контролювати дотримання правил кулінарного оброблення продуктів
  • вводити в меню страви з найвищим і стабільним умістом вітамінів.

Контроль за кулінарною обробкою продуктів

Роботу харчоблоку контролюють:

  • керівник дошкільного закладу
  • медичний персонал.

Особливу увагу приділяють:

  • дотриманню санітарних норм і правил
  • організації роботи харчоблоку
  • способам збереження продуктів
  • процесу приготування їжі
  • правильному обробленню продуктів, які є джерелом вітамінів.

При проведенні контролю за якістю дитячого харчування необхідно:

  • визначати кількість білків, жирів, вуглеводів у раціонах дітей
  • розраховувати вміст основних вітамінів.

Зауважте!

За різних способів кулінарного оброблення продукти втрачають певну кількість вітамінів. Тому розрахунки слід проводити з обов’язковим внесенням поправок на втрати вітамінів при тепловій обробці.

Основними джерелами вітамінів є овочі, зелень, ягоди та фрукти, які слід максимально використовувати в харчуванні дітей.

Овочі та зелень

Задля збереження вітамінів при приготуванні овочевих страв:

  • раціонально проводять холодну та теплову обробку
  • максимально скорочують строки зберігання готових страв.

Овочі необхідно очищувати тонко, адже у їх поверхневому шарі вміст вітамінів найвищий. Очищені овочі не слід надовго залишати у воді, інакше вітаміни та мінеральні речовини «вимиватимуться» з них.

Найліпше овочі очищати безпосередньо перед приготуванням страви.

При варінні овочі одразу занурюють в окріп для припинення дії ферменту аскорбатоксидази, який руйнує аскорбінову кислоту.

Салати з сирих овочів слід готувати (нарізати, терти) лише перед роздаванням у групи.

Якщо нарізані овочі та зелень зберігати на повітрі, то відбувається руйнування в них вітамінів під дією кисню.

Для приготування овочевих пюре, салатів, вінегретів варені овочі варять неочищеними до готовності:

  • картоплю, капусту, моркву — 25–30 хв.
  • буряк — 1–1,5 год.

Очищені овочі треба варити в мінімальній кількості води.

Фрукти та ягоди

Фрукти ліпше давати дітям у сирому вигляді.

Безпосередньо перед споживанням фрукти чистять і нарізають. Хоча дітям старшого віку фрукти можна видавати неочищеними.

Зауважте!

У сушених фруктах та ягодах вітаміни зберігаються погано, тому з них готують компоти, які необхідно вітамінізувати перед роздачею в групах.

Раціональне складання меню

У меню необхідно якомога більше включати страви з найвищим і стабільним вмістом вітамінів, у першу чергу вітаміну С як найменш стійкого.

У літньо-осінній період в меню дітей вводять такі продукти, як:

  • солодкий перець
  • зелень петрушки
  • кріп
  • смородина.

Рівень вмісту вітамінів у стравах залежить не лише від кількості вітамінів у самому продукті, а й від строків та умов зберігання готових страв на харчоблоці дошкільного закладу і в групах.

Існують окремі страви, в яких вміст вітаміну С достатньо стабільний. Як не дивно, це страви з:

  • картоплі
  • свіжої та квашеної капусти (наприклад, борщ, овочевий суп).

Їх слід частіше включати в меню дітей.

Вебінар ВМДЗ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді