Чи має медсестра надати допомогу при невідкладному стані
Досить часто в дитячому раціоні спостерігають недостатній вміст вітамінів.
Задля достатньої вітамінної забезпеченості дітей слід:
- підвищувати вітамінну цінність дитячого харчування
- контролювати дотримання правил кулінарного оброблення продуктів
- вводити в меню страви з найвищим і стабільним умістом вітамінів.
Контроль за кулінарною обробкою продуктів
Роботу харчоблоку контролюють:
- керівник дошкільного закладу
- медичний персонал.
Особливу увагу приділяють:
- дотриманню санітарних норм і правил
- організації роботи харчоблоку
- способам збереження продуктів
- процесу приготування їжі
- правильному обробленню продуктів, які є джерелом вітамінів.
Корисна таблиця для медичної сестри на листопад.
При проведенні контролю за якістю дитячого харчування необхідно:
- визначати кількість білків, жирів, вуглеводів у раціонах дітей
- розраховувати вміст основних вітамінів.
Зауважте!
За різних способів кулінарного оброблення продукти втрачають певну кількість вітамінів. Тому розрахунки слід проводити з обов’язковим внесенням поправок на втрати вітамінів при тепловій обробці.
Таблиця
Основними джерелами вітамінів є овочі, зелень, ягоди та фрукти, які слід максимально використовувати в харчуванні дітей.
Овочі та зелень
Задля збереження вітамінів при приготуванні овочевих страв:
- раціонально проводять холодну та теплову обробку
- максимально скорочують строки зберігання готових страв.
Овочі необхідно очищувати тонко, адже у їх поверхневому шарі вміст вітамінів найвищий. Очищені овочі не слід надовго залишати у воді, інакше вітаміни та мінеральні речовини «вимиватимуться» з них.
Найліпше овочі очищати безпосередньо перед приготуванням страви.
При варінні овочі одразу занурюють в окріп для припинення дії ферменту аскорбатоксидази, який руйнує аскорбінову кислоту.
Салати з сирих овочів слід готувати (нарізати, терти) лише перед роздаванням у групи.
Якщо нарізані овочі та зелень зберігати на повітрі, то відбувається руйнування в них вітамінів під дією кисню.
Для приготування овочевих пюре, салатів, вінегретів варені овочі варять неочищеними до готовності:
- картоплю, капусту, моркву — 25–30 хв.
- буряк — 1–1,5 год.
Очищені овочі треба варити в мінімальній кількості води.
Фрукти та ягоди
Фрукти ліпше давати дітям у сирому вигляді.
Безпосередньо перед споживанням фрукти чистять і нарізають. Хоча дітям старшого віку фрукти можна видавати неочищеними.
Зауважте!
У сушених фруктах та ягодах вітаміни зберігаються погано, тому з них готують компоти, які необхідно вітамінізувати перед роздачею в групах.
Раціональне складання меню
У меню необхідно якомога більше включати страви з найвищим і стабільним вмістом вітамінів, у першу чергу вітаміну С як найменш стійкого.
У літньо-осінній період в меню дітей вводять такі продукти, як:
- солодкий перець
- зелень петрушки
- кріп
- смородина.
Рівень вмісту вітамінів у стравах залежить не лише від кількості вітамінів у самому продукті, а й від строків та умов зберігання готових страв на харчоблоці дошкільного закладу і в групах.
Існують окремі страви, в яких вміст вітаміну С достатньо стабільний. Як не дивно, це страви з:
- картоплі
- свіжої та квашеної капусти (наприклад, борщ, овочевий суп).
Їх слід частіше включати в меню дітей.