Малі олімпійські ігри: готуємо символіку

Як разом із дошкільниками створити Олімпійський вогонь, лавровий вінок, олімпійську емблему та піктограми спортсменів

Як перевірити готовність педагогів до роботи влітку

Малі олімпійські ігри — це свято спорту. Ретельно підготуйтеся до нього: ознайомте дітей з основними видами спорту, виготовте емблему Олімпіади, факел з олімпійським вогнем і лавровий вінок переможця. А ще розкажіть цікавинки, пов’язані з кожним олімпійським символом. Водночас подбайте про психологічну підготовку юних спортсменів. Адже хоча одна із «заповідей» світового олімпійського руху наголошує, що головне — не перемога, а участь, кожна дитина все одно мріє стати чемпіоном

Матеріали:

  • картон сріблястий
  • гофрований різноколірний папір
  • білий і кольоровий папір
  • паперові тарілка і стаканчик
  • шаблони із зображенням представників різних
    видів спорту
  • ножиці
  • клей
  • гуаш

Олімпійський вогонь

Розкажіть дітям про олімпійський вогонь. Започаткували його у Стародавній Греції. Ця традиція нагадувала про подвиг Прометея. За легендою, він викрав у бога Зевса вогонь і подарував його людям. Запалюють вогонь за допомогою дзеркала та сонячних променів. Факел із вогнем несуть спортсмени, передаючи естафету одне одному, через різні міста, поля, моря в ту країну, де відбуватиметься Олімпіада. Олімпійський вогонь — символ чистоти, миру й дружби. Коли ігри завершуються, вогонь гасять. Запропонуйте дітям виготовити аплікацію «Олімпійський вогонь».

Вирізаємо із гофрованого паперу й картону деталі аплікації: факел і різноколірні язики полум’я. Із цих частинок «збираємо» олімпійський вогонь та приклеюємо на синє тло. Накладаємо факел на нижню частину полум’я та прикріплюємо.

Малі олімпійські ігри: готуємо символіку Малі олімпійські ігри: готуємо символіку

Лавровий вінок

Розкажіть дошкільникам про головну нагороду переможця Олімпіади в Стародавній Греції — лавровий вінок. За легендою, в його основі була гілка священної оливи, що росла поруч із храмом Зевса. Причому гілку цю мав зрізати золотим ножем хлопчик, який походив зі знатної родини. Олімпійського чемпіона нагороджували в присутності глядачів. Створіть разом із дітьми лаврові вінки і помрійте про смак перемоги.

Малі олімпійські ігри: готуємо символіку

Вирізаємо з паперової тарілки півколо, розфарбовуємо його зеленою гуашшю. Потім із зеленого паперу вирізаємо листя, що за формою схоже на листя лавра. Розміщуємо листя рівномірно на основі вінка та приклеюємо його.

Малі олімпійські ігри: готуємо символіку

Спортсмени

Покажіть дітям фото спортсменів із різних видів спорту, обговоріть їхні специфічні рухи, спортивне знаряддя тощо. Згодом продемонструйте дітям піктограму й попросіть відгадати, спортсмена з якого виду спорту на ній зображено. Запропонуйте дошкільникам виготовити піктограми їхніх улюблених видів спорту за допомогою шаблонів.

Малі олімпійські ігри: готуємо символіку

За допомогою шаблона чи трафарета вирізаємо піктограми із зображенням спортсменів — представників різних видів спорту. Добираємо контрастне тло та приклеюємо піктограму. Спортсмени готові взяти участь в олімпійських змаганнях.

Малі олімпійські ігри: готуємо символіку

Олімпійська емблема

Розгляньте разом із дітьми емблему Олімпіади. На білому тлі зображено п’ять переплетених між собою різноколірних кілець. Кожне з них символізує одну частину світу, представники яких беруть участь в Олімпіаді. Синє кільце — це Європа; червоне — Америка; жовте — Азія; чорне — Африка; зелене — Австралія. Синє, чорне і червоне кільця розміщені у верхньому ряду, жовте й зелене — у нижньому. Переплітаючись між собою, кільця символізують єдність всіх частин світу, континентів, рас, народів і країн перед обличчям спорту. Запропонуйте дітям намалювати емблему Олімпіади власноруч.

Малі олімпійські ігри: готуємо символіку

Верхній край паперового стаканчика добре змащуємо фарбою одного з п’яти кольорів, як на олімпійській емблемі: синього, жовтого, чорного, зеленого й червоного. Відтак робимо стаканчиком відбиток на білому аркуші. Так само зображаємо всі п’ять кілець, обов’язково дотримуючись послідовності кольорів, як на олімпійській емблемі.

Малі олімпійські ігри: готуємо символіку

Олена Саприкіна, доцент кафедри дошкільної та початкової освіти 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді