Заняття до Великодня в ЗДО "Великодня писанка: майстер-клас"

Проведіть в дитячому садку заняття до Великодня та навчіть дітей виготовляти справжні писанки і розписувати їх за допомогою воску

Лише на перший погляд здається, що це складно і не під силу дошкільникам. Найголовніше — налаштувати дітей на відповідний настрій, бо ж писанку пишуть душею.

Магнітна гра «Пори року»

Матеріали:

  • куряче чи гусяче яйце
  • писачок
  • віск
  • свічка
  • харчова або анілінова фарба
  • вода
  • оцет
  • ганчірка і серветки
  • простий олівець
  • півлітрові банки
  • чайна ложка
  • склянка

Сценарій свята Великодня в ДНЗ

Покроковий алгоритм створення писанки

Великодня писанка: майстер-класСкачайте ілюстрований покроковий алгоритм створення писанки

Великодня писанка: майстер-клас

Готуємо фарбу

Для виготовлення сувенірних писанок ліпше використовувати анілінові фарби, призначені для фарбування вовни. Половину вмісту пакетика фарби одного кольору (1 чайна ложка) висипаємо
у півлітрову банку і заливаємо окропом до половини об’єму. Коли вода в банці трохи охолоне, додаємо чайну ложку оцту.

Розмічуємо яйце

Під час розмічування яйця і писання воском слід обіруч опертися ліктями на стіл. Беремо яйце в ліву руку, а простий олівець — у праву (для лівші — навпаки). На «гострому» боці яйця ставимо хрестик, який умовно поділить його на чотири частини.

Із «гострого» боку яйця на місці позначеного хрестика прикладаємо простий олівець і обертаємо яйце
в руці навколо осі. Олівець лишатиме на яйці лінію. Що швидше обертатимемо яйце, то рівнішу лінію отримаємо.
У такий самий спосіб ділимо яйце по екватору.

Олівцем можна розмітити й основ­ні елементи орнаменту. Під час написання писанки вос­ком олівець зітреться, утім, бажано, щоб він був твердим і не лишав жирного сліду на яйці.

Розписуємо воском

У писачок кладемо маленький шматочок воску і нагріваємо його над полум’ям свічки.

Пробуємо провести писачком лінію на папері, щоб перевірити, чи добре витікає віск. Коли віск у писачку нагріється і не крапатиме, починаємо наносити його на яйце на місця, які мають залишитися білими. При цьому яйце слід обертати навколо осі, а писачок тримати перпендикулярно до поверхні яйця. Віск потрібно наносити рівномірно, намагатися не переривати ліній. Коли позначимо воском усі необхідні елементи, починаємо фарбувати писанку.

Фарбуємо писанку

Перед фарбуванням обробляємо яйце в оцтовому розчині. Розмішуємо у склянці води дві столові ложки оцту і занурюємо туди яйце на декілька секунд. Це потрібно зробити для того, щоб фарба ліпше покривала поверхню яйця.

Писанку фарбують від найсвітлішого кольору до найтемнішого (жовтий – помаранчевий – червоний – синій – чорний). Тож спочатку занурюємо яйце в найсвітлішу фарбу і тримаємо доти, поки писанка не стане насиченого кольору. Вийнявши писанку з фарби, злегка промокаємо її серветкою або ганчіркою і залишаємо, щоб висохла.

Ті ділянки писанки, які хочемо залишити забарвленими в нанесений колір, знову покриваємо воском. Так фарбуємо писанку від світлішого до темнішого кольору.

Знімаємо віск із писанки

Нагріваємо писанку біля свічки. Коли віск розплавляється, витираємо його ганчіркою. Важливо тримати писанку збоку від свічки, а не над нею, аби колір не потемнів від кіптяви, яку виділяє свічка під час горіння.

Коли віск знято, для блиску можна змазати писанку ганчірочкою, вмоченою в олію, чи шматочком сала.

Коли у вас буде кілька писанок, створіть разом з усіма дошкільниками писанкове дерево.

Для дітей молодшої та середньої груп

Секрети вдалої писанки

  • Для виготовлення писанок використовують переважно курячі або гусячі яйця. Яйце має бути сирим, із міцною шкаралупою, гладенькою поверхнею і без тріщин. Аби писанка довго зберігалася, яйце слід попередньо видути
  • Писанки фарбуються у фарбах кімнатної температури (20–25 С). Холодні фарби нерівномірно зафарбовують яйце, а занадто гарячі — змазують уже нанесений віск. Крім основних, можна отримати змішані кольори, накладаючи одну фарбу на іншу, доки не отримаємо потрібний відтінок
  • Віск дуже швидко застигає, тому час від часу писачок потрібно прогрівати над свічкою. Інколи писачок забивається, адже віск містить квітковий пилок, ворсинки, тоді писачок потрібно прочистити
  • Не тріть яйце, бо разом із фарбою можна стерти шар, який вбирає фарбу
  • Важливо час від часу остуджувати яйце, аби воно не лопнуло від перегрівання
  • Із писанок, виготовлених дітьми групи, можна оформити колаж чи будь-який інший колективний творчий виріб

Тетяна Зубченко, вихователь дошкільного навчального закладу № 256, Київ



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді