Елементарні антикорупційні заходи в дитсадку

Зазвичай джерелом помилкових звинувачень у корупції є чутки й наклепи на працівників дошкільної освіти. Засновані вони найчастіше на стереотипі: «Усі беруть хабарі». Як поводитися керівнику дошкільного закладу й педагогам, щоб не давати приводу для таких розмов?

Неправомірна вигода, або хабар — це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, що їх без законних на те підстав обіцяють, пропонують, надають або одержують безоплатно чи за ціною, нижчою за мінімальну ринкову

Є два способи втілення «антикорупційного» іміджу:

  • не вживати «небезпечні» слова й вирази
  • провести профілактичні роз’яснювальні заходи з працівниками закладу.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

«Небезпечні» слова та фрази

Є слова й фрази, що можуть бути розцінені співрозмовником як прохання або натяк на хабар.

Тому під час зустрічі з батьками не варто скаржитися на низький рівень заробітної плати, брак грошей на потреби закладу тощо. Позаяк батьки можуть подумати, що їх у такий спосіб завуальовано просять про надання матеріальної допомоги, навіть якщо насправді це не так.

Тож добирайте слова й фрази під час розмови з батьками.

Роз’яснювальні (профілактичні) заходи

Правила поведінки, що дадуть змогу педагогам уникнути підозри в корупційній поведінці, доцільно обговорити з підлеглими під час наради.

Окрім того, можна провести в дошкільному закладі за участі всього колективу навчальні заходи, ділові ігри тощо. До їх організації залучіть практичного психолога.

Можна розробити рекомендації та пам’ятки для педагогів і розмістити їх на інформаційному стенді. Такі поради допоможуть педагогам психологічно підготуватися до неприємної розмови з батьками, навчитися відмовлятися від подарунків.

Окрему увагу приділіть роботі з батьками

Поясніть батькам, що пропонуючи подарунки, вони ставлять працівників у незручне становище. Позаяк, прийнявши хоча б один із них, керівник закладу чи будь-хто з педагогів ризикує отримати звинувачення в хабарництві.

Додатково можна роз’яснити, які саме подарунки працівники закладу не мають права приймати. Поінформованість батьків у цьому питанні допоможе надалі уникнути багатьох неприємностей.

Якщо батьки хочуть допомогти закладу, найліпший спосіб — зробити це офіційно через акт приймання-передачі подарунка. Натомість батьки мають регулярно отримувати фінансові звіти про те, як використовують їхню допомогу. Розміщувати таку інформацію можна на сайті дошкільного закладу, а також ознайомлювати з нею під час батьківських зборів.

Докладніше

У статті «Якщо подарунок схожий на хабар: як захиститися від звинувачень у корупції»:

  • Які подарунки можна приймати і як
  • Як діяти, якщо батьки дитини пропонують подарунок


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді