Бестселер з питань харчування дітей у дошкільних закладах — онлайн

Методичний посібник «Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» вийшов в електронному форматі

Це посібник, що став бестселером.

Надрукований кілька років тому восьмитисячним накладом, він швидко розлетівся всіма куточками країни. А все тому, що це єдине видання, у якому зібрано необхідну інформацію для організації якісного та раціонального харчування дошкільників.

Видання рекомендоване Міністерством освіти і науки України та узгоджене з Міністерством охорони здоров’я України.

Попри те, що посібник видано величезним накладом, усім охочим його не вистачило. До Цифрового видавництва Експертус досі надходять звернення керівників, медсестер дошкільних закладів, яким потрібен надійний помічник у роботі з організації харчування дітей. А ті, хто вже мають друкований посібник, звертаються з проханням отримати його ще й в електронному форматі.

Циклограма діяльності на III квартал

Чому електронний посібник

Електронний посібник «Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» доповнено онлайн-сервісами, що дають більше можливостей — з ним працювати простіше, зручніше, ефективніше.

Наповнення посібника не змінилося, адже воно є актуальним і нині. Над посібником свого часу працювали:

  • як провідні науковці Державного науково-дослідного центру з проблем гігієни харчування МОЗ України, Інституту гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзєєва НАМН України, Національного університету харчових технологій
  • так і практики — працівники органів управління освітою, дошкільних закладів, члени Асоціації працівників дошкільної освіти.

В основі всіх матеріалів — норми законодавства. Також використано рекомендації, погоджені компетентними органами. Зокрема, це Збірник рецептур національних страв та кулінарних виробів, затверджений наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 06.07.1999 № 484.

Зміст посібника

Посібник містить п’ять розділів:

  • Загальні вимоги до організації харчування дітей
  • Складання меню та картотеки страв
  • Зберігання та оброблення продуктів
  • Хімічний склад та енергетична цінність продуктів
  • Особливості приготування страв.

У додатках запропоновано:

  • примірні посадові та робочі інструкції працівників
  • приклади оформлення наказів, актів, претензійних листів, примірних двотижневих меню.

Та найбільша цінність посібника — це картотека страв, яка містить близько 300 детальних карток-розкладів страв, розподілених за різними видами, з описом технології їх приготування.

Практики знають, що включати до асортименту нові продукти та страви можна, якщо отримано позитивний висновок МОЗ України. Усі картки-розклади страв, подані в посібнику, пройшли спеціальну експертизу на відповідність наведених у них технологічних процесів вимогам законодавства та безпеки життя і здоров’я дітей. Позитивні експертні висновки надали:

  • Державний науково-дослідний центр з проблем гігієни харчування МОЗ України
  • Національний університет харчових технологій.

Орієнтир для складання примірних двотижневих меню і картотеки страв

Посібник стане надійною основою для складання примірних двотижневих меню та картотеки страв у кожному дошкільному закладі. Здійсниться й мрія тих, хто хотів би мати «під рукою» цілісний річний комплекс, у якому:

Саме такий «Орієнтовний річний комплекс примірних двотижневих меню з картотекою страв» і запропоновано в одному з додатків.

У чому ж переваги електронного формату посібника

Насамперед, це:

  • гіперпосилання на повні тексти нормативних документів, за актуальністю яких стежить цілий відділ редакторів видавництва
  • можливість роздрукувати чи зберегти у форматі MS Word необхідні документи, картки-розклади страв
  • миттєвий пошук карток-розкладів страв за інтерактивним алфавітним покажчиком, публікацій — за інтерактивним змістом.

Електронний посібник доступний лише передплатникам електронних журналів:

Передплатити е-журнали можна в інтернет-магазині або за телефоном 0 800 212 012 (усі дзвінки безплатні).

Вебінар ВМДЗ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді