У нормативних актах, які регулюють організацію харчування в закладах дошкільної освіти, легко заблукати. Пропонуємо вам докладну схему — хто і за що відповідає в організації харчування дітей.
А ще до вашої уваги — матеріали-цікавинки на тему дитячого харчування.
Циклограма діяльності на III квартал
Примірне меню в організації харчування
Організація харчування в закладі дошкільної освіти: хто що робить
У нормативних актах, які регулюють організацію харчування в закладах дошкільної освіти, легко заблукати. Пропонуємо вам докладну схему — хто і за що відповідає в організації харчування дітей
Складаємо примірне двотижневе меню на літньо-осінній період
Коли складаєте меню на літньо-осінній період, стільки всього слід врахувати: і спланувати другий сніданок; і збільшити кількість свіжих овочів, фруктів, ягід; і включити нові страви… На допомогу вам пропонуємо приклад примірного двотижневого меню на літньо-осінній період і карток-розкладів страв до нього
Примірне двотижневе меню: хто погоджує
Подано роз’яснення експерта
Післясмак вебінару з організації харчування дітей у закладі дошкільної освіти
Наприкінці листопада ми провели безплатний вебінар «Як організувати харчування в дошкільному закладі — не теорія, а практика». Охочі взяли в ньому участь та поставили лекторові запитання. Ми обіцяли надрукувати відповіді на них у журналі. Обіцяли — виконуємо
Післясмак вебінару з організації харчування в закладі дошкільної освіти: продовження
Що ви хотіли б іще дізнатися про організацію харчування в закладі дошкільної освіти? Чи можна використовувати в дитячому харчуванні печінку курячу? Чи можна давати дітям омлет? Який спецодяг має бути в працівників харчоблоку? Експерт продовжує відповідати на ваші запитання. Частину відповідей ми вже друкували в номері 1/2018
Відповідальність за понаднормове списання продуктів харчування
Траплялося у вас таке, що Держаудитслужба під час перевірки закладу освіти виявляла понаднормове списання продуктів харчування та вимагала від вас компенсувати їх вартість? Тоді у вас поставало питання: «Чи правомірно це?». Наш експерт відповість на ваше запитання
Вода камінь точить, або Як за тиждень змінити харчові звички
Чи можна зробити так, аби діти їли гречану кашу, гороховий суп, розсольник, овочеве рагу і не вимагали чипсів, сухариків і цукерок? Можна. Як? Дізнайтеся з публікації
Як формувати правильну харчову поведінку дитини
Чому дитина часто пустує за столом, відмовляється їсти корисну їжу? Дізнайтеся, як сформувати в дитини правильну харчову поведінку
Хімічний склад та енергетична цінність деяких продуктів харчування
Чи збагачений дитячий раціон білками, жирами та вуглеводами, коли вона харчується вдома? Аби батьки перевірили це, ознайомте їх з даними про хімічний склад та енергетичну цінність харчових продуктів
Добова потреба дітей у білках, жирах, вуглеводах та енергії
Таблиця добового«запасу» поживних речовин стане в пригоді батькам, уважним до здоров’я своїх дітей
Добова потреба дітей у мінеральних речовинах
Чи отримують діти добову норму мінеральних речовин вдома? Нехай батьки за допомогою корисної таблиці це перевірять
Орієнтовний об’єм готових страв та окремих продуктів харчування для дітей різних вікових груп
Аби визначити орієнтовний об’єм готових страв та окремих продуктів для дітей, порекомендуйте батькам користуватися вдома корисною таблицею
Орієнтовне меню на вихідні та святкові дні (для дітей віком від трьох до семи років)
Більшість часу дитина перебуває у закладі дошкільної освіти. Вона звикає до режиму й харчування їжі в ньому. Та на вихідних батьки також не мають забувати про повноцінне кількаразове харчування для дітей. Порекомендуйте їм орієнтовне меню на вихідні та святкові дні
Прийшов Спас — на столі мед, яблука, горіхи є в нас!
Як у розпал урожаю меду, яблук і горіхів пояснити дошкільникам, що ці дари природи можуть не лише збагатити їхній організм вітамінами, а й нашкодити? Проведіть з ними літню розвагу до Спаса і принагідно в ігровій формі розкажіть про харчові властивості яблук, горіхів і меду
Картки-розклади
До закладів дошкільної освіти надходять типові продукти харчування. Вже і не знаєте, що з них готувати, аби урізноманітнити стіл дітей, особливо в зимово-весняний період. Пропонуємо вам картики-розклади. Оберіть для себе найцікавіші
Складаємо картку-розклад страви
Усі страви для дітей в закладі дошкільної освіти готують відповідно до карток-розкладів. Вони дають кухареві змогу дотриматися технологічних вимог до обробки продуктів харчування і приготування страв. У закладі дошкільної освіти розробляє такі картки сестра медична. Чи пам’ятаєте, як це робити?