В українських школах проведуть міжнародне дослідження соціально-емоційних навичок

У ДСЯО презентували проведення дослідження соціально-емоційних навичок охопить 232 школи України

Дослідження соціально-емоційних навичок Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

28 червня відбулася презентація міжнародного дослідження соціально-емоційних навичок (ДоСЕН), яке проведе в Україні Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Співорганізатором дослідження є Державна служба якості освіти України та ГО «ЕдКемп Україна» як Національний центр ДоСЕН.

Таку інформацію зазначили на сайті Державної служби якості освіти. 

Ще у 2019 році ОЕСР ініціювала проведення дослідження, щоби з’ясувати, що сприяє, а що перешкоджає їх формуванню. Для цього у 15 країнах світу залучають 10 і 15-річних учнів та учениць. В Україні опитування відбудеться 15 вересня — 6 жовтня 2023 року на спеціально створеній ОЕСР онлайн-платформі у вибірці з 232 заклади освіти, а 2024 року буде здійснений аналіз даних і підготовка звітів за результатами.

Варто зазначити, що ДоСЕН стане четвертим етапом дослідження, що дасть змогу скласти цілісну картину про те, що відбувається в системі освіти України завдяки комплексному аналізу результатів вивчення якості організації освітнього процесу в умовах карантинних обмежень і воєнного стану.

Індивідуальний навчальний план: чи обов'язково складати

Моніторинг відбуватиметься за двома напрямами:

  • вимірювання сформованості 17 соціально-емоційних навичок,
  • дослідження чинників, які впливають на їх формування.

Окрім того, для дослідження було розроблено контекстний інструмент — опитувальники для учнівства, учительства, керівництва закладів освіти, батьків (опікунів), щоб дізнатися про оточення, в якому виявляються соціально-емоційні навички (у школі, родині, громаді).

«Коли настане перемога, мотивація до змін буде більшою, ніж наявні в України ресурси. Тож якою буде ця перемога — багато залежить від того, що зараз відбувається у шкільних класах. І тут на перший план виходять соціально-емоційні навички — ті речі, які кожному хочеться бачити один в одному: креативність, співпереживання, товариськість, емоційна стійкість, життя в мирі із самим собою та людьми довкола в умовах невизначеності й неоднозначності. Це не є якісь особистісні риси людини — це навички людини 21 століття», — повідомив Андреас Шляйхер, директор Директорату освіти та навичок і радник генерального секретаря ОЕСР.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14228

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32437

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
250747

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді